FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati
ZAGREB, 10. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

BEOGRAD

Haški optuženik Ljubiša Beara, nekadašnji šef obavještajne uprave u vojsci bosanskih Srba, predao se u subotu navečer srbijanskim vlastima i bit će izručen Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), priopćila je vlada u Beogradu. Beara je po individualnoj odgovornosti optužen za genocid, kršenje ratnog prava i običaja i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini. Prema priopćenju vlade Srbije, Ljubiša Beara bi još tijekom subotnje večeri, zajedno sa srbijanskim ministrom pravosuđa Zoranom Stojkovićem, trebao otputovati u Den Haag. Beara je izjavio da se predao kako bi zaštitio interese države i svoju obitelj. Naglasio je da "ima povjerenja u vladu Srbije" i da od nje "očekuje da će za njega pružiti sva jamstva da ga se pusti na slobodu do početke suđenja, osigurati mu materijalnu pomoć, kao i pomoć u obrani tijekom procesa pred Haaškim sudom".

KABUL

Odaziv birača na prvim afganistanskim predsjedničkim izborima bio je iznimno velik, izvijestio je u subotu navečer glasnogovornik UN-a Manoel de Almeida e Silva na konferenciji za novinare održanoj u Kabulu. "Bilo je nekih manjih neregularnosti koji će razmotriti izborno povjerenstvo", rekao je Silva i dodao da su prve biračke kutije već "krenule" prema osam regionalnih centara u kojima će listići biti prebrojani. De Almeida e Silva nije iznio konkretne podatke o broju birača koji su se odazvali izborima zbog manjka računalne opreme, a ručno prebrojavanje listića trajat će dva do tri tjedna.

KANDAHAR

Najmanje 40 osoba je poginulo u subotu u sukobima na jugu Afganistana, no prijetnje talibana o napadima nisu spriječile stanovnike tog dijela zemlje da u velikom broju izađu na birališta. Najveći sukob dogodio se u pokrajini Uruzgan. Guverner pokrajine Jan Mohamad Khan za Reuters je izjavio da je u američkom zračnom napadu na talibanska uporišta poginulo 24 osoba za koje se sumnja da su talibani te jedan civil. No, lokalni stanovnici tvrde da je među poginulima 14 civila, od toga 13 žena i djece. Tri afganistanska vojnika, također u provinciji Uruzgan, ubijena su iz zasjede u trenutku kad su prevozili glasačke kutije na prebrojavanje. Još je desetak ljudi smrtno stradalo u nekoliko odvojenih slučajeva kada su njihova vozila naletjela na mine pri odlasku ili povratku s glasanja. Unatoč nizu napada i bombardiranju, stanovnici Afganistana u velikom su se broju odazvali današnjim predsjedničkim izborima.

LYON

U nesreći turističkog zrakoplova koji se u subotu srušio kraj francuskog mjesta Corcelles-les-Monts, 10 km jugozapadno od Dijona, poginule su četiri osobe, izvijestila je policija. Zrakoplov je poletio iz belgijskog Ostendea i trebao je sletjeti na privatnu pistu dvorca La Chassagne, pretvorenog u luksuzni hotel, smještenog petnaestak kilometara od mjesta nesreće. Iz još nepoznatog razloga zrakoplov se srušio u šumovitom području. Policija je izvijestila da su sve četiri osobe koje su se nalazile u zrakoplovu poginule. Njihov identitet nije objavljen.

WASHINGTON

Najmanje 14 putnika je poginulo, a 30 ih je ozlijeđeno u prevrtanju izletničkog autobusa u subotu u američkoj saveznoj državi Arkansas. Radilo se autobusu koji je ljude željne dobra provoda iz Chicaga prevozio u kockarnicu u Mississippiju. Nesreća se dogodila kod mjesta Marion, 200 kilometara od Little Rocka, u Arkansasu. Što je uzrokovalo prevrtanje autobusa zasad nije poznato, iako lokalna policija navodi da je u trenutku nesreće u području bila izrazito gusta magla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙