FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 1. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 1. studenog 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SARAJEVO

Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadić je za sarajevski "Dnevni avaz" izjavio kako optužbe za korumpiranost, o čemu su javili mediji u BiH, drži krajnje neozbiljnima.

Međunarodni tužitelj Mats Matson navodno sumnjiči Tadića da je primio mito u iznosu od 200 tisuća konvertibilnih maraka (100 tisuća eura) kako bi utjecao na donošenje odluke o tome imaju li bivši dužnosnici pravo pozivati se na imunitet i tako se štititi od kaznenog progona. Od Ustavnog suda Tužiteljstvo je zatražilo da se Tadića izuzme iz odlučivanja o ovim slučajevima.

Tadić je pojasnio kako je Ustavni sud doista dobio pismo tužitelja Matsona no na sjednici održanoj krajem prošlog tjedna u Brčkom također je u cijelosti osporio navode o primanju mita. Predsjednik Ustavnog suda BiH kazao je kako strani tužitelji ovakvim postupcima ni malo ne doprinose uspostavi vladavine prava u BiH.

KIJEV

Ukrajinski premijer Viktor Janukovič vodi na predsjedničkim izborima s osvojenih 42,78 posto glasova nakon prebrojavanja 73,46 posto listića, objavilo je u ponedjeljak u Kijevu središnje izborno povjerenstvo rezultate koje već osporava oporba.

Njegov suparnik Viktor Juščenko na drugom je mjestu s osvojenih 36,64 posto glasova i zajedno ga s Janukovičem očekuje drugi krug, pokazuju djelomični rezultati. Odaziv na ove izbore najveći je u posljednjih nekoliko godina i iznosi 74,48 posto, podaci su izbornog povjerenstva.

BAGDAD

Vice-guvernera Bagdada Hassana Kamela Abdela Fattaha ubili su u ponedjeljak ujutro nepoznati napadači, javlja agencija France Presse pozivajući se na glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova.

Pukovnik Adnane Abdelrahman je kazao da je Hasan Kamel Abdel Fatah u ponedjeljak "išao u ured svojim automobilom kada su na njega otvorili vatru nepoznati napadači".

Njegova dva tjelohranitelja "ranjena su u napadu koji se dogodio u južnoj četvrti grada Dori, nedaleko njegovog stana", rekao je glasnogovornik.

JERUZALEM

Oružana palestinska skupina s pojasa Gaze uspjela se opskrbiti s pet prijenosnih lansera protuzrakoplovnih raketa, izjavio je šef Shin Betha, izraelske službe sigurnosti, Avi Dichter, a u ponedjeljak su prenijeli izraelski mediji.

Dichter je ovo otkriće iznio na tjednom sastanku vlade te je upozorio da ovo oružje od sada predstavlja prijetnju za izraelske helikoptere koji djeluju u regiji.

Dichter je kazao i da su palestinske organizacije uspjele izigrati nadzor izraelskih snaga i nastavljaju se opskrbljivati eksplozivom, pješačkim oružjem i lanserima raketa.

SEUL

Brodovi obalne straže Južne Koreje u ponedjeljak su ispalili nekoliko upozoravajućih hitaca na brodove sjevernokorejske mornarice koji su navodno prešli pograničnu crtu, službeno je priopćeno u Seulu.

Glavni stožer južnokorejskih snaga objavio je da su tri sjevernokorejska broda ušla u južnokorejske vode pokraj zapadne obale Korejskog poluotoka.

Nakon što su južnokorejski brodovi otvorili vatru u znak upozorenja, ophodni brodovi susjedne zemlje okrenuli su se i uputili prema svojim teritorijalnim vodama, stoji u priopćenju.

PEKING

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a više od 30 je ozlijeđeno u etničkim sukobima u središnjoj Kini između pripadnika većinske zajednice Han i manjinske muslimanske zajednice Hui, izvijestili su očevici u ponedjeljak.

Sukobi su izbili još u petak u području Zhengmou u centralnoj kineskoj provinciji Henan i nastavili se tijekom vikenda. Vlasti su uvele izvanredno stanje i poslale tisuće vojnika u nemirnu regiju, izvijestila je njemačka agencija dpa.

New York Times je objavio, pozivajući se na lokalne izvore, da bi u sukobima moglo biti čak 148 mrtvih. No, predstavnik vlasti iz susjednoga grada Kaifenga odbacio je takvu tvrdnju rekavši da ne zna ima li poginulih, ali broj ozlijeđenih je velik, objavio je Reuters.

Nasilje je izbilo nakon što je jedan taksist, pripadnik muslimanske skupine Hui, pregazio šestogodišnju djevojčicu iz etničke grupe Han. Nakon toga su izbile borbe u nekoliko sela u kojima su, uz mrtve i ranjene, spaljene i mnoge kuće.

policije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙