FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 21. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 21. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

PEKING

Najmanje je 56 osoba poginulo nakon eksplozije koja se u srijedu navečer dogodila u rudniku ugljena u pokrajini Henan u središnjem dijelu Kine, javlja u četvrtak agencija France Presse pozivajući se na službene izvore.

"56 rudara je poginulo, 148 ih je još zatočeno u oknu, a 21 je spašen", izjavio je Song Guangtai, zamjenik direktora ureda za rudarsku sigurnost.

Uzroci eksplozije još su uvijek nepoznati, kazao je Song, dodajući da ekipe za spašavanje pokušavaju doći do zatočenih rudara. U rudniku je radilo 400 osoba od kojih je 200 uspjelo pobjeći iz okna u trenutku eksplozije. Prije mjesec dana u istom se rudniku dogodila manja nesreća u kojoj je poginulo sedam osoba.

LONDON

Velika bi Britanija mogla poslati 1.300 svojih vojnika u Irak kao pojačanje i pomoć u stabilizaciji te zemlje pred izbore koji su predviđeni za siječanj iduće godine, piše list Times.

"Razgovarali smo o mogućnosti slanja dodatnih snaga prije izbora", kazao je za Times general John McColl, britanski časnik s najvišim činom u Iraku. "No to je trenutačno čista hipoteza", dodao je.

Ti bi vojnici mogli biti poslani i prije izbora ako zapovjedništvo na terenu ocijeni da je potrebno ispuniti prazninu nastalu slanjem 650 vojnika u središnji dio Iraka, dodaje Times.

BAGDAD

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari ocijenio je u četvrtak da UN ne sudjeluje dovoljno u pripremama općih izbora u Iraku predviđenih za siječanj 2005. godine.

"Žalosno je što moram konstatirati da sudjelovanje UN-a u pripremama izbora nije na potrebnoj razini", rekao je irački šef diplomacije, a prenosi irački tisak.

Ministar je naglasio da broj UN-ovih stručnjaka u Iraku nije veći od 30, dok ih je primjerice u Istočnom Timoru bilo više od 300.

ATENA

Javne službe diljem Grčke zatvorile su u četvrtak svoja vrata zbog jednodnevnog štrajka kojim se radnici žele izboriti za veće plaće i prava.

Zatvorene su škole i vladini ured, dok u bolnicama radi samo nužno osoblje. Štrajku su se pridružili i kontrolori leta zbog čega se očekuje kašnjenje zrakoplova na međunarodnoj zračnoj luci u Ateni.

Planirani su i prosvjedi u najvećim grčkim gradovima.

Predstavnici sindikata zaposlenika u javnim službama zatražili su povećanje prosječne plaće na najmanje 1.100 eura na mjesec.

SEUL

Južnokorejski Ustavni sud odlučio je u četvrtak da je plan predsjednika Roh Moo-hyuna o preseljenju glavnog grada, vrijedan 45 milijardi američkih dolara, nezakonit.

Sudska odluka predstavlja velik udarac južnokorejskom predsjedniku koji je preseljenje glavnog grada iz prenapučenog Seula u dva ruralna okruga u središtu zemlje predstavio kao ključno obećanje u svojoj predizbornoj kampanji 2002. godine.

Gradski vijećnici Seula, akademici i predstavnici civilnih udruga obratili su se sudu u srpnju tvrdeći da bi prije preseljenja glavnog grada trebalo održati nacionalni referendum.

Roh tvrdi da bi preseljenje omogućilo uravnotežen razvoj zemlje.Južna Koreja velika je kao Belgija, no u glavnom gradu živi više od 10 milijuna stanovnika od ukupno 48 milijuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙