FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 25. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 25. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

WASHINGTON

Američki predsjednik George Bush je tijekom posljednje tv-debate s demokratskim predsjedničkim kandidatom Johnom Kerryjem 13. listopada izjavio da su Sjedinjene Države uhitile ili ubile 75 posto čelnika terorističke mreže Al-Qaide, no stručnjaci američkih obavještajnih službi osporavaju tu informaciju te tvrde da su na njihova mjesta došli novi ljudi.

"Uhićene su tri četvrtine čelnika Al-Qaide", rekao je Bush u posljednjoj tv-debati u kojoj je sudjelovao i njegov politički protivnik John Kerry, održanoj 13. listopada. Kerry tada nije opovrgao brojke što ih je iznio Bush već je kazao kako će u slučaju pobjede na izborima 2. studenog povesti još agresivniju borbu protiv mreže Osame bin Ladena.

No stručnjak za nacionalnu sigurnost u Centru za međunarodnu politiku Melvin Goodman doveo je u pitanje brojke što ih je iznio američki predsjednik. "Predsjednik je iznio nasumične brojke", tvrdi Goodman, dodavši kako američke obavještajne službe "ne mogu sa sigurnošću tvrditi niti koliki je točan broj aktualnih članova Al-Qaide". Prema riječima drugog američkog dužnosnika koji je želio ostati anoniman, brojka od 75 posto odnosi se na čelništvo Al-Qaide, ali prije 21. rujna 2001.

NEW YORK

Privremena iračka vlada obavijestila je američku vladu i međunarodne inspektore da je iz vojnog postrojenja al Qaqaa nestalo gotovo 380 tona konvencionalnog eksploziva, piše u ponedjeljak New York Times.

Pozivajući se na dužnosnike Bijele kuće i Pentagona, kao i na izjavu najmanje jednog iračkog ministra, New York Times navodi da je eksploziv ukraden nedugo nakon početka napada na Irak u ožujku 2003. godine.

Iračke i američke službe koje tragaju za nekonvencionalnim oružjem u Iraku dobile su nalog da pokušaju ući u trag tom ukradenom eksplozivu, navodi New York Times.

GAZA

U zračnim napadima izraelske vojske na uporište militanata na jugu Gaze, koji su se dogodili u nedjelju kasno navečer i ponedjeljak ujutro, poginula su četiri Palestinca, a 18 ih je ranjeno, izjavili su očevici i liječnici.

Do zračnih udara došlo je nakon što su izraelske postrojbe, uz potporu tenkova, napale grad Khan Younis na jugu Gaze. Izraelski vojni glasnogovornik kazao je kako je napad bio odgovor na provokacije militanata, koji su tijekom vikenda ispalili 28 minobacačkih granata na židovska naselja u području Gush Katifa.

TOKIO

Snažan potres magnitude 5,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je u ponedjeljak sjeverozapadnu japansku prefekturu Niigatu, nakon niza snažnih potresa koji su to područje pogodili u subotu, izvijestila je Japanska agencija za meteorološka istraživanja.

Za sada još nema podataka o mogućim žrtvama današnjeg potresa. Niigata se nalazi 350 km sjeverozapadno od Tokija. U potresima koji su Japan pogodili u subotu poginule su 24 osobe, a više od 2.100 ih je ozlijeđeno.

Prvi, snažniji potres koji je spomenuto područje pogodio u subotu bio je magnitude 6,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Nakon njega je uslijedilo još nekoliko snažnih potresa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙