FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30

ZAGREB, 20. listopada(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do4,30 sati
ZAGREB, 20. listopada(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

WASHINGTON

Zahtjev Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Siriji da povuče svoje snage iz Libanona predstavlja korak naprijed u odnosu prema sirijskoj vojnoj nazočnosti u Libanonu, rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Vijeće sigurnosti UN-a je u utorak u jednoglasno prihvaćenoj formalnoj izjavi pozvalo Siriju da provede rezoluciju 1559. i povuče svoje preostale snage iz Libanona te zatražilo od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da izvještava o napretku.

Boucher je novinarima rekao kako činjenica da je po prvi put o problemu sirijskih postrojbi u Libanonu Vijeće sigurnosti progovorilo jednoglasno te da se namjerava time i dalje baviti predstavlja "korak naprijed". On je naglasio da je važno da Vijeće sigurnosti uspostavlja mehanizam za praćenje kako Sirija ispunjava obveze te da SAD namjerava koristiti taj mehanizam.

WASHINGTON

Bivši američki zapovjednik u Afganistanu i Iraku umirovljeni general Tommy Franks suprotstavio se u utorak tvrdnjama demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya da su Sjedinjene Države dopustile vođi al Qaide Osami bin Ladenu da pobjegne 2001. u Afganistanu.

Franks se usprotivio ponovljenim Kerryevim tvrdnjama da su američke snage krajem 2001. opkolile bin Ladena u Tora Bori i dopustile mu da pobjegne jer su prepustile posao hvatanja afganistanskim ratnim vođama.

"Kao zapovjednik savezničkih snaga na Bliskom istoku bio sam odgovoran za operacije u Tora Bori i mogu reći da senatorovo shvaćanje događaja ne odgovara stvarnosti", rekao je Franks u komentaru objavljenom u utorak u listu The New York Times.

WASHINGTON

SAD je u utorak izjavio kako radi s iračkim i britanskim dužnosnicima u pokušaju oslobađanja dužnosnice karitativne organizacije CARE Margaret Hassan, Britanke otete u Iraku koja je udajom stekla iračku nacionalnost.

"Usko smo povezani s ostalima, uključujući iračke i britanske vlasti, u pokušaju da osiguramo njezino oslobađanje", kazao je glasnogovornik State departmenta Richard Boucher.

Washington "dijeli zabrinutost njezine obitelji i njezinih prijatelja" glede sadašnje situacije, dodao je Boucher ne navodeći više detalja.

BAGDAD

Američka vojska i iračke snage sigurnosti uhitile su u dva dana više od 120 osumnjičenih u okviru operacije koju vode od 5. listopada južno od Bagdada, nacodi se u utorak u vojnom priopćenju.

"U operaciji u ponedjeljak u gradu Iskandariyahu, 40 km južno od Bagdada, iračke posebne snage zarobile su 87 osoba osumnjičenih za umiješanost u antiiračke aktivnosti", piše u tekstu.

Blizu Youssoufiyaha, 20 km južno od Bagdada, marinci su uhitili 10 osumnjičenih osoba.

U nedjelju 30 pobunjenika zarobljeno je u brojnim napadima u području Iskandariyaha i Latifiyaha, piše u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙