FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 21. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati.
ZAGREB, 21. listopada 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SUBOTICA

Potpuni nadzor nad srbijanskom granicom preuzet će od 1. siječnja policija, objavio je u četvrtak novosadski "Dnevnik".

"Granicu će do tada čuvati Vojska SiCG, a onda će svoje mjesto prepustiti pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova Srbije", navodi se u tekstu.

Prema predloženom rješenjima, granična policija bi brinula o kompletnoj granici, što bi trebalo doprinijeti većoj sigurnosti građana i sprečavanju trgovine bijelim robljem, drogom i oružjem, piše "Dnevnik".

List podsjeća da je ministar obrane SiCG Prvoslav Davinić ljetos izrazio očekivanje da će do kraja godine biti osigurana financijska sredstva za povlačenje pograničnih postrojbi Vojske s granice s Hrvatskom i prepuštanje državne granice pograničnoj policiji.

BRUXELLES

Europski socijalisti zaprijetili su u četvrtak pravom pobunom protiv nove Europske komisije Josea Manuela Barrose ako on zanemari njihovu zabrinutost zbog imenovanja kontroverznog Talijana Rocca Buttiglionea za povjerenika za pravosuđe.

Prijetnja je objavljena uoči sastanka Barrose i čelnika stranačkih frakcija u Europskom parlamentu posvećenom Buttiglioneu, koji je izazvao bijes europske ljevice svojim konzervativnim stajalištima o homoseksualnosti i braku.

"Ako Barroso i Buttiglione ne reagiraju, vrlo je vjerojatno da će potvrda Komisije biti dovedena u pitanje", rekao je austrijski socijalni demokrat Hannes Swoboda za današnji broj dnevnika "Die Presse" govoreći o odlučujućem glasovanju Europskog parlamenta o novoj Europskoj komisiji iduće srijede.

Europski parlament ne može staviti veto na pojedine povjerenike, no može odbiti potvrditi cijelu Europsku komisiju. Socijalisti su od Barrose zatražili da zamijeni Buttiglionea. Swoboda zahtjev nije ponovio, no zatražio je uvjerenja da njegova stajališta nisu i stajališta Komisije.

SYDNEY

Australija je spremna intervenirati u slučaju otmice Margaret Hassan, voditeljice CARE-a u Iraku, čije aktivnosti financira australski ogranak te humanitarne organizacije, no neće platiti otkupninu niti povući svoje snage iz Iraka, rekao je u četvrtak australski ministar vanjskih poslova.

Ministar Alexander Downer naglasio je da Australija nema namjeru platiti otkupninu za Hassan niti povući svoje snage iz Iraka. "Sigurno nećemo promijeniti voju politiku", rekao je.

U Iraku se trenutačno nalazi oko 300 australskih vojnika.

"No ako pod pregovorima mislite na razgovore s teroristima i intervenciju kako bi se Hassan oslobodilo, to je naravno druga stvar", rekao je Downer.

Margaret Hassan (52) oteta je u utorak na putu u svoj bagdadski ured. Ona u Iraku vodi aktivnosti CARE-a, koje financira australski ogranak te međunarodne humanitarne organizacije. U Iraku živi već 30 godina i ima trostruko državljanstvo - irsko, britansko i iračko koje je stekla udajom za Iračanina.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon je uvjeren da će dobiti većinu glasova u parlamentu i potporu za plan o povlačenju iz pojasa Gaze, izvijestili su u četvrtak mediji.

Sharonov plan o povlačenju iz pojasa Gaze, koji bi trebao biti temom parlamentarne rasprave 25. listopada, podupire 63 od 120 zastupnika izraelskog parlamenta, a oko četrdeset ih mu se protivi, navodi tisak.

Izraelski premijer i dalje nastoji dobiti još pristalica plana što bi mu zajamčilo njegovu sigurnu primjenu. List Yediot Aharonot piše kako Sharon može računati na glasove 22 od 40 zastupnika njegove stranke Likud, 21 laburista, 14 zastupnike stranke centra Shinui i šest zastupnika lijeve stranke Yahad.

DUŠANBE

Tadžikistan i NATO potpisali su sporazum koji će omogućiti tranzit vojnih snaga kroz tu državu u sklopu operacija Saveza u Afganistanu, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Veze između NATO-a i Tadžikistana "vrlo su snažne i dimamične, a taj bi se odnos mogao još produbiti. Činjenica da smo se dogovorili oko sporazuma o tadžikistanskoj potpori našim akcijama u Afganstanu dokaz je za to", rekao je Hoop Scheffer na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Dušanbeu.

NATO je u kolovozu 2003. preuzeo zapovjedništvo nad snagama ISAF-a koje čini oko 9.000 vojnika trenutačno raspoređenih u Afganistanu. Zemlje članice NATO-a koriste zračne baze u Tadžikistanu i u drugim dvjema bivšim državama SSSR-a, Kirgistanu i Uzbekistanu, za svoje operacije u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙