FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21 SAT

ZAGREB, 31. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat
ZAGREB, 31. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 21 sat

ZAGREB/KIJEV

Prvi čovjek ukrajinske oporbe Viktor Juščenko i aktualni premijer Viktor Janukovič naći će se u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora, pokazale su u nedjelju izlazne ankete objavljene nakon zatvaranja birališta, čije podatke prenose svjetske agencije. Izlazne ankete provele su tri različite organizacije, koje navode različite podatke o postotku dobivenih glasova. U anketi ukrajinskog istraživačkog instituta u kojoj su se birači morali identificirati, Juščenko dobiva 42, a Janukovič 40 posto glasova. U drugom ukrajinskom ispitivanju, koje je bilo anonimno, a proveo ga je prooborbeni institut Razumkov razlika je bitno veća - Juščenku 45, a Janukoviču 37 posto glasova, javlja Reuters. U istraživanju ruskog instituta koji djeluje u Ukrajini situacija je obrnuta, kandidat vladajuće stranke Janukovič dobiva 43, a Juščenko 39 posto glasova, piše francuski AFP. Izvjesno je, međutim, javljaju svjetske agencije, da nitko od dvojice glavnih, od ukupno 24 kandidata, nije dobio više od 50 posto glasova i da će se proreformski i prozapadno orijentirani Viktor Juščenko (50) i aktualni premijer Viktor Jankuovič (54), kojega je za svoga nasljednika izabrao dosadašnji predsjednik Leonid Kučma i koji ima rusku potporu, ogledati u drugom krugu izbora 14. studenoga. Prvi službeni rezultati očekuju se u ponedjeljak ujutro.

ZAGREB/ČAPLJINA

Damir Mikulić, uhićeni hrvatski vozač u Iraku, ne govori dobro niti jedan strani jezik što mu otežava komunikaciju u pritvoru, izjavio je u nedjelju njegov stric koji živi u Zagrebu i kod kojeg je vozač bio prijavljen i stanovao. "Damir vrlo oskudno govori njemački jezik" izjavio je Hini Stanko Mikulić, stric vozača Damira Mikulića kojega su američke snage u Iraku uhitile pod sumnjom na špijunažu i pritvorile u vojnu bazu Camp Bucca. On je izjavio da se u rasvjetljavanje slučaja uključio se i Ured Predsjednika RH Stjepana Mesića, i dodao da već tjedan dana kontaktira s Ministarstvom vanjskih poslova (MVP) i američkim veleposlanstvom u Zagrebu. Po njegovim riječima, Damir se ranije telefonom iz Iraka javljao svakih pet ili šest dana. "Međutim, nakon što mi se Damir nije javio 25 dana nazvao sam njegova poslodavca Filipa Radeljića koji mi je rekao da postoje neke poteškoće s Damirom, ali da nije ništa strašno", kaže Stanko Mikulić. Damirov otac Marko, koji živi u Čapljini, rekao je da o sudbini svojega sina saznaje jedino iz medija te nema nikakvih drugih mogućnosti za prikupljanje informacija o sudbini svog sina. MVP je u nedjelju objavio kako nema podataka je li Mikulić iz pritvora u iraku izravno ili preko posrednika zatražio bilo kakvu pomoć od hrvatskih vlasti. Izvor u ministarstvu izjavio je Hini da su Amerikanci "vrlo škrti" na informacijama o Damiru Mikuliću. Tako se ne zna niti pravni status hrvatskog vozača, odnosno je li pod ingerencijom američke vojske ili je kao civil u nadležnosti iračkih vlasti, rekao je izvor u MVP-u.

NUERNBERG

Međunarodni ocjenjivački sud na izložbi inovacija u Nuernbergu zlatnim je medaljama nagradio četiri inovacije čiji su autori hrvatski poduzetnici, izjavio je za Hinu tajnik Odbora za inovacije Hrvatskog zavoda tehničke kulture (HZTK) Pavao Havliček.. Nagrade su dobili Werkos - sustav za obranu od poplave Petra Velickoga, univerzalni zavarivački stol Zdenka Stjepanovića, postrojenje za pripremu sanitarne i pitke vode na brodu grupe autora iz Tvornice turbina Karlovac te "SMS čekaonice" Marina Maletića iz Zagreba. Uz četiri zlata, 17 je hrvatskih inovatora dobilo jednu srebrnu i pet brončanih medalja. Inovatore je nagradio ocjenjivački sud sastavljen od 12 članova iz sedam država na 60. izložbi novih ideja izuma, novih tehnologija i proizvoda, održanoj od 28. do 31. listopada u Nuernbergu.

RAMALLAH

Palestinski ministar vanjskih poslova Nabil Shaath u nedjelju je izjavio da se zdravlje palestinskog čelnika Jasera Arafata poboljšalo otkad je u petak stigao u Pariz na liječenje. "Predsjednik Arafat puno bolje govori i puno se bolje osjeća, njegovo opće stanje je poboljšano", rekao je Shaath novinarima nakon razgovora s Arafatovim pomoćnicima koji se nalaze u Parizu. Nacionalno vijeće sigurnosti kojim predsjeda premijer Ahmed Korei u nedjelju je u Ramalli zasijedalo prvi put u posljednjih 37 godina bez Arafata. "Na ovaj način pokazujemo da je predsjednik i dalje s nama te da nitko ne pokušava preuzeti njegovo mjesto", rekao je član palestinskog kabineta Salah Tamari za agenciju dpa. Raspravljalo se o sigurnosnoj situaciji u Palestinskoj samoupravi i o načinima koji bi omogućili što bolju primjenu reda i zakona.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon je u nedjelju izjavio da će se protiviti dok god bude na vlasti da palestinski čelnik Jaser Arafat bude pokopan u Jeruzalemu, objavio je izraelski radio. Na pitanje ministra pravosuđa Josepha Lapida o mogućem pokopu Arafata u svetom gradu Sharon je odgovorio: "Dok god ja budem na vlasti, a nemam namjeru se povući, on neće biti pokopan u Jeruzalemu".

MADRID

Dvije kompozicije sudarile su se u nedjelju na postaji podzemne željeznice u predgrađu Barcelone pri čemu su ozlijeđena 52 putnika, a jedan je vozač neko vrijeme ostao zarobljen u unutrašnjosti vagona, izvijestila je policija. Vlak s oko 100 putnika udario je u drugi u trenutku kada je izlazio s okretišta na postaji Vall d'Hebron oko 12.30 sato po lokalnom vremenu. Točan uzrok sudara još se istražuje. Nitko od putnika nije teže ozlijeđen.

ATENA

Grčka Pravoslavna crkva pozdravila je u nedjelju izjavu o homoseksualcima koja je Rocca Buttiglionea stajala njegova budućeg mjesta europskog povjerenika, ocijenivši, poput talijanskog političara da je homoseksualnost grijeh. "Budući je riječ o dobrome kršćaninu, on je kazao ono što bi trebao reći svaki dobar kršćanin, a to je da biti homoseksualcem znači zgriješiti pred Bogom", izjavio je u nedjelju poglavar grčke Pravoslavne crkve patrijarh Hristodulos. "Pogledajte samo kolika je ljudska bijeda danas kada se nastoji postići da se taj grijeh prikrije te da se nešto što je poremećaj nastoji prihvatiti kao normalno stanje", smatra patrijarh Hristodulos. Rocco Buttiglione je u subotu najavio namjeru o povlačenju iz budućeg sastava Europske komisije.

GROZNI

Trinaest osoba je ozlijeđeno u nedjelju u eksplozijama dviju autobombi u glavnom gradu Čečenije Groznom, objavili su medicinski izvori. Prva bomba eksplodirala je u 4.30 sati ujutro pored konvoja vozila proruske policije, a druga 45 minuta poslije u glavnoj gradskoj bolnici dok su u nju pristizali ozlijeđeni u prvom napadu. Pobunjenici često postavljaju mine uz ceste kojima prolaze vojni i policijski konvoji. Ruski vojnici uglavnom pogibaju danju, a glavnim gradom Groznim i drugim gradovima noću odjekuje pucnjava iz automatskog oružja.

MONTEVIDEO

Nekoliko milijuna stanovnika Urugvaja u nedjelju je izašlo na biračka mjesta kako bi glasovalo za novog predsjednika države, a analitičari ove godine očekuju povijesni preokret i mogući dolazak na vlast socijaliste Tabarea Vazqueza i njegovih pristaša. Biračka mjesta u zemlji u kojoj živi 3,4 milijuna stanovnika otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu, a osigurava ih oko 8.000 policajaca. Član izbornog povjerenstva Edgardo Martinez Zimarioff za France presse je kazao kako su se od ranog jutra pred biralištima stvorili redovi "što pokazuje osjećaj odgovornosti urugvajskog stanovništva", budući je izlazak na izbore obvezan. Stoga se očekuje odaziv više od 90 posto birača. Vazquez (64), po zanimanju liječnik onkolog, po izlasku s biračkog mjesta novinarima je rekao kako je siguran u pobjedu. "Pružit ćemo ljudima bratsku i tolerantnu ruku jer budućnost Urugvaja moramo izgraditi zajedno", kazao je. Prema rezultatima istraživanja javnog mišljenja objavljenim u četvrtak, za lijevu koaliciju Encuentro Progresista-Frente Amplio (EP-FA) kojoj je na čelu Vazquez izjasnilo se između 51 posto i 56 posto ispitanih, a za Nacionalnu stranku (konzervativna desnica) na čelu sa Jorgeom Larranagom izjasnilo se 29 do 34 posto birača.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi u nedjelju je potvrdio informaciju prema kojoj je u posljednjih nekoliko tjedana uhićeno 167 stranih boraca, osoba za koje se sumnja da su islamski militanti, među kojima je i pomoćnik drugog čovjeka Sadamova režima Ezzata Ibrahima te je kazao kako će svi biti izvedeni pred iračke sudove. Među uhićenima su 33 Sudanca, 30 Sirijaca, 24 državljana Saudijske Arabije, 21 Egipćanin i 11 Jordanaca te nekoliko Tunižana, Jemenaca, Marokanaca, Palestinaca, Libijaca i Libanonaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙