FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 2. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati
ZAGREB, 2. listopada 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati

ZAGREB

Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarao je u petak u Helsinkiju s najvišim finskim dužnosnicima i izvijestio ih o pripremama Hrvatske uoči početka pregovora o pristupanju Europskoj uniji (EU), priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP). Žužul, koji je u trodnevnom radnom posjetu Finskoj, razgovarao je s ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, predsjednikom finskog Parlamenta Paavom Lipponenom i državnim tajnikom za poslove Europske unije Anttijem Peltomaekijem. Hrvatski šef diplomacije rekao je da su politički kriteriji za pristupanje EU-u zadovoljeni, da se očekuje značajna reforma hrvatskog pravosuđa te da je suradnja Hrvatske s međunarodnim Tribunalom u Haagu potpuna. Žužul je najavio da će Hrvatska i nadalje održavati dobre odnose sa svim susjednim državama i biti pozitivan model za ostale države regije, stoji u priopćenju.

WASHINGTON

Sjedinjene Države tražile su u petak od Izraela da primjenjuju "proporcionalnu silu" u trenutačnim vojnim operacijama u pojasu Gaze i zahtijevale su od Izraela da izbjegava civilne žrtve jer otežavaju mirovne napore. State Department je, kao i Bijela kuća, odbio osuditi masovne napade na pojas Gaze te je inzistirao na pravu Izraela da se brani, ali je "sa žaljenjem spomenuo civilne žrtve" zabilježene u vojnim operacijama. "Zahtijevamo od izraelske vlade da poduzme sve mjere kako bi koristila proporcionalnu silu u odgovoru na prijetnju s kojom je suočena", rekao je zamjenik glasnogovornika Adam Ereli novinarima. "Zahtijevamo od Izraela da izbjegava civilne žrtve te da minimalizira humanitarne posljedice", dodao je.

ŽENEVA

Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) priopćio je u petak da je "jako zabrinut zbog posljedica nasilja koje posljednjih dana hara u pojasu Gaze i u Izraelu". ICRC ističe da je "uznemiren zbog najnovije eskalacije nasilja i smrti nekoliko djece i civila u protekla 24 sata". Najmanje je 45 Palestinaca ubijeno na sjeveru pojasa Gaze, u Jabaliyji, otkako je u utorak počela izraelska ofenziva koja, kako tvrdi vojska, treba spriječiti palestinsko raketiranje izraelskog područja.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač John Kerry nastavili su u petak predizbornu kampanju nakon televizijske debate međusobnim napadima zbog Iraka. Bush je rekao kako je debata bila sjajna te da je pokazala razlike između njega i senatora Kerryja u pogledu rata u Iraku i borbe protiv terorizma. Ankete među onima koji su gledali debatu u četvrtak navečer pokazuju da je Kerry dobio ovaj susret s Bushom. Prema Gallupovu istraživanju, 46 posto ispitanika misli da je Kerry pobijedio, za razliku od 37 posto koji kažu da je pobijedio Bush. Istraživanje, međutim, pokazuje da Kerry nije imao velike koristi od pobjede u debati jer Bush i dalje ima potporu 51 posto birača naspram 47 koliko ima Kerry.

SANTIAGO DE COMPOSTELA

Premijeri Španjolske i Portugala Jose Luis Rodriguez Zapatero i Pedro Santana Lopes, potvrdili su petak u Santiagu de Compostela sporazum o gospodarskoj suradnji, ublaživši neslogu u pogledu Iraka. Portugalski premijer izjavio je da će Portugal poštivati obveze i zadržati "nazočnost sigurnosnih snaga do studenoga". Portugalski kontingent od približno 120 policajaca još se nalazi u Nasiriji u sklopu stabilizacijskih snaga, dok je Madrid povukao prošlog ljeta svoje postrojbe. Na gospodarskom planu Madrid i Lisabon zaključili su novi sporazum o osnivanju iberijskog tržišta električne enegrije (MIBEL) koji predviđa pokretanje do 30. lipnja 2005., nakon što je njegovo stupanje na snagu u travnju bilo odgođeno.

LJUBLJANA

Slovenski novinari od nedjelje će štrajkati kako bi prisilili poslodavce na poštivanje i obnovu kolektivnih ugovora, priopćio je u petak novinarski sindikat Slovenije (SNS), koji predstavlja oko 500 profesionalnih novinara, nakon neuspješnih pokušaja obnove pregovora s udruženjem za tisak u okviru Gospodarske komore koji predstavlja poslodavce. U nedjelju se u Sloveniji održavaju parlamentarni izbori, a prema prijašnjim najavama novinari će četiri puta na dan prenositi izvješća izborne komisije i druge bitne obavijesti. Komercijalna televizijska postaja POP-TV i poslovni dnevnik Finance nisu se pridružili pozivima na štrajk, ali su izjavili da svoje novinare koji se odluče štrajkati neće kažnjavati.

WASHINGTON

Vulkan Mount St. Helens u Sjedinjenim Državama počeo je u petak izbacivati oblake pare, dima i pepela nakon nekoliko dana podrhtavanja koji pokazuju da je vulkan nakon katastrofalne erupcije 1980. ponovno aktivan. Geolozi ono što se događalo u petak opisuju kao malu eksploziju koja bi mogla biti prva u nizu većih aktivnosti uključujući i erupciju vulkana, ali bi mogla značiti i kraj najnovijih aktivnosti. Vulkan Mount St. Helens poznat je po katastrofalnoj erupciji 1980. u kojoj je poginulo 57 osoba, uništeno oko 600 četvornih kilometara šume, a pepeo je pokrio gradove udaljene do 400 kilometara. Znanstvenici koji promatraju aktivnost vulkana ne očekuju ponavljanje erupcije iz 1980.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙