FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BAREL NAFTE BLIZU 55 USD

LONDON, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danassu se na američkom tržištu zadržale blizu 55 dolara za barel budućitrgovce brine da nije ostalo puno vremena za povećanje zaliha loživogulja pred zimu.
LONDON, 15. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na američkom tržištu zadržale blizu 55 dolara za barel budući trgovce brine da nije ostalo puno vremena za povećanje zaliha loživog ulja pred zimu.

Cijena barela nafte na američkom tržištu spustila se za 18 centi, na 54,58 dolara, nakon što je u četvrtak zabilježila novu rekordnu razinu od 54,88 dolara. U Londonu je barel nafte marke Brent pojeftinio za 29 centi, na 49,80 dolara.

"Sve dok je odnos ponude i potražnje napet, a zalihe ostaju niske, cijene će ostati snažne ili će još i jačati", kazao je londonski energetski konzultant Geoff Pyne. "Visoke cijene dosad nisu imale puno utjecaja na potražnju".

Očekuje se govor čelnika američke središnje banke Fed Alana Greenspana o nafti. Trgovci očekuju da će iznijeti neke analize utjecaja viših troškova energije na gospodarski rast koji je pomogao ovogodišnjem jačanju cijena sirove nafte.

Nafta je poskupjela za 20 dolara tijekom posljednja četiri mjeseca, u posljednje vrijeme poticana prekidima američke proizvodnje u Meksičkom zaljevu koji su pogoršali globalne manjkove lagane nafte, s niskim udjelom sumpora, koja se lagano prerađuje za transportno i loživo gorivo. Oko 470 tisuća barela nafte dnevne proizvodnje u prekidu je više od mjesec dana .

Jučer objavljeni podaci američke vlade o zalihama pokazali su novi pad zaliha loživog ulja pred dolazak zime, te su za desetinu niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nedostatne isporuke loživog ulja brinu i Europu i Aziju.

Cijene loživog ulja na terminskom američkom tržištu danas su dosegnule rekordnih 1,552 dolara po galonu, nakon čega su se spustile na 1,5410 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙