FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OLUJE PRIJETE AMERIČKIM ISPORUKAMA, BAREL NAFTE 44 USD

LONDON, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte nasvjetskim tržištima danas su porasle uslijed zabrinutosti da će sezonaoluja u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nastaviti pogađatiproizvodnju nafte i uvoz, odgađajući značajno povećanje tamošnjihzaliha pred početak zime.
LONDON, 17. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima danas su porasle uslijed zabrinutosti da će sezona oluja u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nastaviti pogađati proizvodnju nafte i uvoz, odgađajući značajno povećanje tamošnjih zaliha pred početak zime.

Cijena nafte na tržištu u New Yorku porasla je za 17 centi, na 44,05 dolara po barelu. Nafta marke Brent na londonskom tržištu poskupjela je za 27 centi, na 41,02 dolara.

Osim na nekoliko platformi, uragan Ivan čini se nije izazvao štete na ostalim naftnim postrojenjima na američkoj obali Meksičkog zaljeva. Iako Ivan gubi na snazi, sada prijeti tropska oluja Jeanne koja bi mogla izazvati prekide dijelova proizvodnje i uvoza.

Procjenjuje se da je u Meksičkom zaljevu ovoga tjedna do četvrtka radi mjera predostrožnosti u očekivanju naleta uragana Ivan zatvoreno približno četiri milijuna barela dnevne proizvodnje nafte.

Istodobno, zaustavljeno je više od 11 milijardi kubičnih metara proizvodnje plina, kao i 13 posto ukupne američke proizvodnje rafinerija, dok je zatvaranje luka spriječilo milijune barela nafte iz uvoza da uđe u zemlju.

"Očekujemo da će ti prekidi utjecati na povećanje zaliha nafte i prirodnog plina tijekom idućih nekoliko tjedana", objavljeno je iz Merrill Lyncha. "Gubitak proizvodnje tijekom ovoga razdoblja, zajedno s prekidima u iskrcaju uvezene nafte u Meksičkom zaljevu ključni su čimbenici", navodi još u svojem dnevnom izvješću.

Niz oluja koje su pogodile Sjedinjene Države u proteklih mjesec dana smanjile su američke zalihe sirove nafte, koje su sedmi tjedan za redom zabilježile pad u vrijeme kada obično trebaju početi rasti, pokazali su ovoga tjedna objavljeni podaci američke vlade. Analitičari procjenjuju i da će najnoviji podaci o zalihama, trenutno na najnižim razinama u šest mjeseci, vjerojatno ponovno pokazati pad nakon ovotjednih prekida proizvodnje izazvanih uraganom Ivan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙