FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE OKO 50 USD PO BARELU, OČEKUJE SE PAD AMERIČKIH ZALIHA

LONDON, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na američkom tržištu zadržale blizu 50 dolara po barelu pred objavunajnovijeg izvješća američke vlade o zalihama nafte za koje se očekujeda će pokazati njihovo smanjenje uslijed poremećaja u opskrbiizazvanih naletom uragana Ivan.
LONDON, 29. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na američkom tržištu zadržale blizu 50 dolara po barelu pred objavu najnovijeg izvješća američke vlade o zalihama nafte za koje se očekuje da će pokazati njihovo smanjenje uslijed poremećaja u opskrbi izazvanih naletom uragana Ivan.

Barel sirove nafte na njujorškom je tržištu pojeftinio 18 centi, na 49,72 dolara, nakon što je u utorak dosegnuo rekordnu cijenu od 50,47 dolara. Nafta marke Brent pojeftinila je za 21 cent, na 46,24 dolara.

Ulagači su zanemarili uvjeravanja da globalne zalihe opravdavaju puno niže cijene, radije se usredotočivši na održiv porast potražnje i smanjenje zaštite u smislu viškova kapaciteta među proizvođačima u svijetu.

Strahovanja oko naprezanja globalnih isporuka pojačana su ovoga tjedna kada su nigerijski pobunjenici koji traže neovisnost kazali da će objaviti rat u naftom bogatoj delti Nigera, gdje je smještena većina ukupne proizvodnje te afričke zemlje, koja doseže 2,3 milijuna barela dnevno.

"Sumnjamo da će cijene nafte uskoro probiti razinu od 52 do 53 dolara po barelu, a to ovisi o razvoju situacije u Nigeriji te o tome hoće li biti novih napada na naftovode u južnom Iraku", izjavio je David Thurtell u Commonwealth Bank of Australia.

Pozornost tržišta usmjerena je na novo izvješće američke vlade koje bi trebalo pokazati smanjenje zaliha sirove nafte nakon prekida naftne proizvodnje, transporta i rada rafinerija u Meksičkom zaljevu izazvanog uraganom Ivan.

Svjetske gospodarske sile u okruženju tako visokih cijena nafte kažu da zasad ima malo dokaza da su njihovi učinci naštetili gospodarskom rastu koji potiče snažan rast svjetske potražnje. "Cijene nafte vrlo su visoke ovih dana, no zasad nismo uočili da imaju veliki utjecaj na svjetsko gospodarstvo", kazao je njemački kancelar Gerhard Schroeder.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙