FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URAGAN POGODIO MEKSIČKI ZALJEV, CIJENE NAFTE IZNAD 44 USD

LONDON, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima porasle budući je uragan Ivan ušao u Meksičkizaljev, prekinuvši američku proizvodnju nafte u visini većoj od jednogmilijuna barela dnevno.
LONDON, 16. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima porasle budući je uragan Ivan ušao u Meksički zaljev, prekinuvši američku proizvodnju nafte u visini većoj od jednog milijuna barela dnevno.

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku porasla je za 56 centi, na 44,15 dolara, dok je barel nafte marke Brent u Londonu poskupio 72 centa, na 41,07 dolara.

Jedan od najjačih atlantskih uragana, Ivan pogodio je američku obalu u Meksičkome zaljevu. Naftne kompanije zaustavile su nekih 1,3 milijuna barela nafte dnevne proizvodnje na platformama na moru, odnosno 25 posto ukupne američke proizvodnje. Proizvodnja plina isto tako je prekinuta, a s platformi je povučeno na tisuće zaposlenika. Radi predostrožnosti obustavljena je proizvodnja u rafinerijama duž obale u visini većoj od 1,5 milijuna barela dnevno, što predstavlja oko 13 posto ukupne prerade.

"Tržišni sudionici vjerojatno kupuju u slučaju da dođe do značajnijih šteta", kazao je Tony Nunan u Mitsubishi Corp. u Tokiju."Kada radite na fino usklađenom tržištu, ako se nafta ne proizvodi i ne skladišti smatra se zauvijek izgubljenom".

Američka vlada jučer je objavila da su nacionalne zalihe sirove nafte u zadnjem tjednu smanjene za neočekivano visokih 7,1 milijuna barela. Njihovo smanjenje i to sedmi tjedan za redom svelo ih je na razinu od 278,6 milijuna barela, što je za tri milijuna manje u usporedbi s razinama godinu dana ranije te najniže od kraja veljače.

Na cijene nafte na svjetskom tržištu gotovo nije imala utjecaja odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o podizanju službene razine proizvodnje za milijun barela nafte dnevno. Ta odluka ne znači mnogo za stvarne isporuke obzirom da taj naftni kartel već proizvodi milijun barela nafte dnevno iznad nove limitirane razine od 27 milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙