FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE OSLABILE, NEIZVJESNOSTI OKO ISPORUKA IZ NIGERIJE

LONDON, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskom tržištu oslabile, no zabrinutosti zbog sigurnostiisporuka iz Nigerije pružaju im poticaj unatoč neočekivanom porastuameričkih zaliha sirove nafte i vijestima iz Rusije o nastavku punihisporuka u Kinu.
LONDON, 30. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskom tržištu oslabile, no zabrinutosti zbog sigurnosti isporuka iz Nigerije pružaju im poticaj unatoč neočekivanom porastu američkih zaliha sirove nafte i vijestima iz Rusije o nastavku punih isporuka u Kinu.

Barel sirove nafte na američkom tržištu pojeftinio je za 28 centi, na 49,23 dolara, što je za više od dolara ispod rekordne razine od 50,47 dolara zabilježene u utorak. Nafta marke Brent u Londonu pojeftinila je 34 centi, na 45,74 dolara.

Prijetnje nigerijskih pobunjenika objavom rata vladi u naftom bogatoj delti Nigera potaknule su jačanje cijena nafte u ovome tjednu. Uslijed neizvjesnosti glede daljnjeg razvoja situacije, analitičari i dalje strahuju glede sigurnosti isporuka iz Nigerije, čija dnevna proizvodnja premašuje dva milijuna barela nafte.

Strahovi od poremećaja u svjetskim isporukama nafte, koje su snažno pritisnute kako bi podmirile globalnu potražnju koja bilježi najbrži rast u generaciji, potiču rast cijena sirove nafte koje su od početka godine stoga skočile za više od 51 posto.

Cijene su ostale visoke unatoč najnovijem izvješću američke vlade o neočekivanom porastu zaliha sirove nafte, suprotno očekivanjima njihova smanjenja zbog uragana Ivan koji je prekinuo američku proizvodnju nafte i plina, transport i rad rafinerija u području Meksičkog zaljeva.

Značajnijeg utjecaja na cijene nije imala ni današnja vijest iz najvećeg ruskog izvoznika nafte Jukosa, koji je najavio da će do 20. listopada ponovno uspostaviti pune isporuke prema Kini, koje je ranije prekinuo uslijed financijskih problema kojima je pritisnut zbog traženja da vrati zaostale porezne dugove u iznosu više milijardi dolara ruskih poreznim vlastima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙