FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE I DALJE IZNAD 48 DOLARA

LONDON, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su sedanas na američkom tržištu čvrsto iznad 48 dolara po barelu kako jeamerička vlada objavila da će udovoljiti zahtjevima rafinerija zaposudbom sirove nafte iz strateških rezervi, no trgovci kažu da će tobiti premaleno da bi imalo trajnijeg učinka.
LONDON, 24. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se danas na američkom tržištu čvrsto iznad 48 dolara po barelu kako je američka vlada objavila da će udovoljiti zahtjevima rafinerija za posudbom sirove nafte iz strateških rezervi, no trgovci kažu da će to biti premaleno da bi imalo trajnijeg učinka.

Barel nafte na tržištu u New Yorku pojeftinio je tek jedan cent te stoji trenutno 48,45 dolara, nakon što je dan ranije dosegnuo čak 49 dolara. No, nafta marke Brent na londonskom je tržištu danas poskupjela za 12 centi, dosegnuvši 45,25 dolara, nakon jučer zabilježene rekordne razine od 45,75 dolara.

Cijene nafte porasle su uslijed strahovanja oko gubitaka u američkoj ponudi nafte izazvanih prekidima proizvodnje i usporavanjem uvoza u području Meksičkog zaljeva nakon naleta uragana Ivan prošloga tjedna.

Ti manjkovi u opskrbi i spiralni rast cijena potaknuo je Bushovu administraciju da započne pregovore s rafinerijama koje žele posuditi naftu iz strateških rezervi u cilju nadoknađivanja gubitaka. Očekuje se da će se zahtjevi dviju rafinerija odobriti za dva do tri tjedna.

"Odobrio sam pregovore u odgovoru na prekide naftne proizvodnje na platformama na moru i uvoza u području Zaljeva izazvane pustošenjem uragana Ivan", kazao je američki ministar energetike Spencer Abraham.

No, analitičari drže da te količine neće imati trajnijeg utjecaja na tržište. "Ne vidim nikakav utjecaj na tržište u tome slučaju. To je samo posudba koja se mora vratiti u kratkom roku. Na dulji rok, to je zanemarivo", kazao je Tetsu Emori, industrijski analitičar pri Mitsui Bussan Futures u Tokiju.

Rastu cijena doprinijele su i najnovije nestabilnosti u Brazilu zbog prijetnji mogućeg štrajka radnika naftne industrije, te u Nigeriji koja je suočena s prijetnjom pobunjenika da će napasti naftnu infrastrukturu. Ti su čimbenici dodatno pojačali uznemirenost na prenapregnutom tržištu već uzdrmanom redovitim napadima na naftnu infrastrukturu u Iraku i problemima u ruskom naftnom divu Jukosu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙