FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVE REKORDNE CIJENE NAFTE

LONDON, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danassu na američkom tržištu dosegnule nove rekordne razine iznad 50 dolaraza barel, budući je sporo obnavljanje proizvodnje u Meksičkom zaljevunakon prekida izazvanih uraganom Ivan privuklo nove špekulativnekupnje.
LONDON, 5. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na američkom tržištu dosegnule nove rekordne razine iznad 50 dolara za barel, budući je sporo obnavljanje proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon prekida izazvanih uraganom Ivan privuklo nove špekulativne kupnje.

Barel nafte na američkom tržištu poskupio je 75 centi, dosegnuvši rekordnih 50,66 dolara. Nafta Brent na tržištu u Londonu poskupjela je 74 centi, na 46,93 dolara.

Zabrinutosti oko opskrbe rastu pred početak zime na sjevernoj hemisferi, kada naglo raste potražnja za loživim uljem. Zalihe sirove nafte i destilata u Sjedinjenim Državama, najvećem svjetskom potrošaču, niže su za nekih 4 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Američka proizvodnja sporo se obnavlja nakon uragana Ivan, a tržišni su sudionici zabrinuti zbog niskih zaliha nafte i destilata pred dolazak zime", kazao je analitičar robnih tržišta pri Mitsui Bussan Futures u Tokiju, Tetsu Emori. "I dalje se budno prate događanja u Nigeriji i Iraku. Proizvođači Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) proizvode gotovo punim kapacitetima, stoga bi svaki prekid izvoza nafte iz Nigerije i Iraka uzdrmao odnos ponude i potražnje. To je vrlo opasna situacija".

U Meksičkom zaljevu je gotovo 29 posto ili oko 480.000 barela nafte dnevne proizvodnje i dalje u prekidu i to tri tjedna nakon što je uragan Ivan pogodio tu regiju, pokazuju najnovija američka izvješća.

Dealeri će budno pratiti i sutrašnje najnovije izvješće američke vlade o zalihama sirove nafte i destilata kako bi ocijenili u kojoj su mjeri naftne isporuke dostatne u tjednima uoči početka zime.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙