FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: JE LI PITANJE POVRATA IMOVINE SRPSKIH IZBJEGLICA NEPOTREBNO POLITIZIRANO?

ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Razlog tome što veliki brojsrpskih izbjeglica radije prodaje kuće nego da se u njih vrati misijaOESS-a u Hrvatskoj vidi u činjenici da je od njihovog odlaska prošlopuno vremena, bilježi Radio Slobodna Europa.
ZAGREB, 15. listopada 2004. (Hina) - Razlog tome što veliki broj srpskih izbjeglica radije prodaje kuće nego da se u njih vrati misija OESS-a u Hrvatskoj vidi u činjenici da je od njihovog odlaska prošlo puno vremena, bilježi Radio Slobodna Europa.

Zamjenica glasnogovornika misije OESS-a Hrvojska Dokoza upozorava na još jedan problem u procesu povratka imovine: "Vrlo veliki dio - do 20 posto imovine - koja se vraća vlasnicima Srbima privremeni korisnici pred izlazak iz kuća opljačkaju i oštete", prenosi postaja njezine riječi.

Misija OESS-a u Hrvatskoj očekuje od hrvatskih vlasti da spriječe takve postupke i nadoknade počinjenu štetu, prenosi RFE.

Hrvatska je vlada inače demantirala ocjene saborskih zastupnika srpske manjine da se otkupom umjesto povratom kuća izbjeglih Srba zapravo nastavlja etničko čišćenje, podsjeća BBC.

"To su apsurdne izjave i jasno je da to apsolutno ne stoji. Mislim da je to pitanje, prvenstveno pravo, pa ako hoćete i ekonomsko, gospodin (Milorad) Pupovac - ne znam iz kojeg razloga - prebacio u sferu politike", prenosi postaja izjavu hrvatskog ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete.

Zastupnik srpske manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ne odustaje pak od svojih primjedbi: "Mi ne možemo dobiti podatke o tome na koji se način imovina vraća. I oni koji bi s nama kao saborskim zastupnicima trebali komunicirati i učiniti nam te podatke dostupnim - kao i cjelokupnoj javnosti - to ne čine", navodi RFE njegove riječi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙