FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AI POZVAO HRVATSKU DA BOLJE ŠTITI PRAVA DJETETA

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Organizacija za zaštitu ljudskihprava Amnesty International zabrinuta je zbog neučinkovitostihrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i 'bullyinga' među djecom imladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi te zbogneučinkovitosti u punoj integraciji romske djece u hrvatski školskisustav, zbog čega je Hrvatsku pozvala na trenutačnu provedbu preporukakoje je Odbor UN za prava djeteta iznio 1. listopada, stoji upriopćenju za javnost te organizacije.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International zabrinuta je zbog neučinkovitosti hrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i 'bullyinga' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi te zbog neučinkovitosti u punoj integraciji romske djece u hrvatski školski sustav, zbog čega je Hrvatsku pozvala na trenutačnu provedbu preporuka koje je Odbor UN za prava djeteta iznio 1. listopada, stoji u priopćenju za javnost te organizacije.

U priopćenju se navodi da je Amnesty International pozvao hrvatske vlasti da smjesta provedu preporuke koje je odbor UN iznio nakon razmatranja drugog periodičnog izvješća Hrvatske o mjerama za ostvarenje prava navedenih u Konvenciji o pravima djeteta (CRC).

Prije razmatranja hrvatskog izvješća, odbor je na uvid dobio dokument pod naslovom "Hrvatska: Briefing odboru Ujedinjenih naroda o pravima djeteta" u kojem Amnesty izražava zabrinutost zbog određenih problema vezanih uz provedbu CRC-a u Hrvatskoj.

Odbor je, stoji u priopćenju, izrazio duboku zabrinutost zbog toga što hrvatske vlasti nisu uspjele spriječiti nasilje i 'bullying' među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi ni dovoljno se posvetiti potrebama i problemima institucionalizirane djece, a brine ga i podatak da su "osobe u dobi od 18 i manje godina smještene zajedno s mnogo starijima, među kojima neke imaju i 27 godina".

Amnesty u priopćenju navodi da je hrvatske vlasti pozvao na provedbu preporuka odbora da "poduzmu sve mjere potrebne za sprečavanje nasilja u institucijama za preodgoj" i podignu razinu zaštite djece u institucijama socijalne skrbi. Odbor posebno ističe kako je lišavanje slobode tek krajnja mjera koja mora imati najkraće moguće trajanje i da osobe mlađe od 18 godina ne smiju biti pritvorene zajedno s odraslima, već vlastima preporučuje uspostavu posebnih prihvatnih centara za osobe te dobi.

Odbor UN za prava djeteta izrazio je zabrinutost i zbog de facto diskriminacije etničkih i nacionalnih manjina, romske i strane djece. Osobito se ističe zabrinutost zbog nejednakih obrazovnih mogućnosti djece iz redova manjina i osjetljivih skupina, među kojima i romske djece.

U priopćenju Amnesty Internationala navodi se kako je odbor vlastima preporučio "pažljivu i redovitu procjenu postojećih nejednakosti u uživanju prava djece, na temelju koje će poduzeti nužne korake za sprečavanje i borbu protiv diskriminacijskih razlika". Hrvatskoj se preporučuje jačanje upravnih i pravosudnih mjera kako bi se "spriječila i eliminirala de facto diskriminacija djece pripadnika manjina, osobito romske i djece stranaca".

Odbor UN za prava djeteta hrvatske je vlasti pozvao i na "provedbu Nacionalnog programa za Rome, kojim će im osigurati odgovarajuće ljudske i financijske resurse" te na redovitu periodičnu procjenu njegovog odvijanja, kaže se u priopćenju za javnost Amnesty Internationala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙