FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PAUL WIDMER OBJAVIO KNJIGU "DOBA VELIKIH PROMJENA U HRVATSKOJ"

ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Države jugoistočne Europe polažuvelike nade u Europsku uniju koja bi trebala riješiti sve njihoveprobleme, prenosi austrijska agencija APA ocjenu iz netom objavljeneknjige bivšeg švicarskog veleposlanika u Hrvatskoj Paula Widmera podnaslovom "Doba velikih promjena u Hrvatskoj".
ZAGREB, 12. listopada 2004. (Hina) - Države jugoistočne Europe polažu velike nade u Europsku uniju koja bi trebala riješiti sve njihove probleme, prenosi austrijska agencija APA ocjenu iz netom objavljene knjige bivšeg švicarskog veleposlanika u Hrvatskoj Paula Widmera pod naslovom "Doba velikih promjena u Hrvatskoj".

Widmer je obavljao dužnost švicarskog veleposlanika u Zagrebu od 1999. do 2003. a u Hrvatskoj su u međuvremenu nastupile velike promjene, napominje agencija, podsjećajući da nakon prvih koraka u susret EU-u pod vodstvom socijaldemokrata Ivice Račana Zagreb danas pod vodstvom premijera Ive Sanadera kuca na vrata Unije.

Balkan općenito polaže velike nade u EU, konstatira Widmer u svojoj knjizi, objavljenoj u izdanju "NZZ Verlag-a", dodajući da je riječ o jednakosti u kojoj bi nacionalistička rascjepkanost plus europska integracija trebale regiji napokon osigurati ravnotežu između nacionalnog samoodređenja i međunarodne suradnje, što države same po sebi nisu sposobne ostvariti, prenosi agencija.

Bez perspektive ulaska u EU države jugoistočne Europe teško bi se upustile u reforme od kojih većina njih duboko zazire, konstatira Widmer u svojoj knjizi, dodajući da je upravo ta shizofrena situacija mjestimice rezultirala papirnatim umjesto stvarnim rješenjima problema.

Pritom Widmer navodi primjer njemačke i austrijske manjine u Hrvatskoj: "Te su etničke zajednice nakon Drugog svjetskog rata tako temeljito protjerane iz tradicionalnih područja koja su nastanjivale u Vojvodini i istočnoj Slavoniji da su jednostavno izbrisane kao nacionalne manjine", prenosi APA Widmerovu napomenu.

"Usprkos tome, Hrvatskoj je jako stalo do njemačke i austrijske manjine, piše Widmer, implicitno kritizirajući politiku prema srpskom stanovništvu", primjećuje APA, prenoseći Widmerovu ocjenu da Zagreb "gotovo umjetno održava na životu" austrijsku i njemačku etničku zajednicu". "U zemlji koja želi pristupiti EU-u takve manjine dobro izgledaju u političkom krajoliku", tumači Widmer.

"Upravo takvi usputni, kritički intonirani pasaži, raspršeni po tekstu, čine knjigu zanimljivom za odgonetanje", konstatira austrijska agencija, napominjući da se u kontekstu diplomatske odmjerenosti "postavlja pitanje znade li nekadašnji švicarski veleposlanik u Zagrebu u osnovi još stvari koje zaslužuju kritiku no što je na koncu konca spreman otkriti", zaključuje agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙