FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: CHRIS PATTEN I GORDON BROWN SUKOBILI SE OKO POMOĆI BALKANU

ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Pomoć Europske unije drugimzemljama, uključujući i Balkan, postala je ovih dana predmetom oštrerasprave nekih britanskih ministara i europske uprave, objavljujeBBC.
ZAGREB, 11. listopada 2004. (Hina) - Pomoć Europske unije drugim zemljama, uključujući i Balkan, postala je ovih dana predmetom oštre rasprave nekih britanskih ministara i europske uprave, objavljuje BBC.

Kotač je zakotrljao britanski ministar financija Gordon Brown, optuživši u govoru na londonskom skupu britanskih humanitarnih organizacija Europsku uniju da izdvaja daleko manje za pomoć najsiromašnijim zemljama svijeta nego za pomoć zapadnom Balkanu gdje ljudi žive bolje nego u većini afričkih zemalja, bilježi postaja.

Na tu je kritiku reagirao povjerenik EU-a za međunarodne odnose Chris Patten, optužujući britanskog ministra financija Browna da je njegov istup motiviran skupljanjem jeftinih političkih bodova, napominje BBC.

U govoru koji je pokrenuo javnu debatu u Britaniji, utjecajni ministar financija ustvrdio je da je "nerazumno" što EU za pomoć zemljama zapadnog Balkana izdvaja oko 28 eura po stanovnika dok daleko siromašnijim u Africi daje tri puta manje, prenosi postaja.

Taj stav dijeli i britanski ministar za međunarodni razvoj Gareth Thomas, izjavljujući za BBC da je "Britanija već dulje vrijeme zabrinuta zbog načina na koji EU troši svoj proračun za pomoć drugim dijelovima svijeta".

"Moramo, naravno, i dalje podupirati zapadni Balkan i Irak ali Europsko povjerenstvo trebalo bi razmotriti model raspodjele tih sredstava i uputiti veću pomoć zemljama u kojima stanovništvo ima najniže prihode, poput Bangladeša i Indije", sugerira ministar Thomas.

"Mislim da bi, na primjer, zemljama koje imaju trgovačke sporazume s Unijom poput onih na sjeveru ili Hrvatske trebalo davati više kredita a manje pomoći", predlaže u razgovoru za BBC britanski ministar za međunarodni razvoj.

Takvi komentari ljute povjerenika EU-a za međunarodne odnose Chrisa Pattena koji je uzvratio da britanski ministar financija Gordon Brown "miješa jabuke i kruške", prenosi BBC.

Financijska pomoć namijenjena najsiromašnijim dijelovima svijeta i ona namijenjena stabilizaciji regija poput Balkana i Bliskog Istoka dvije su različite kategorije, tumači Patten, zaključujući da EU ne bi trebao zapostaviti nijedan od ta dva oblika pomoći.

Rasprava Chrisa Pattena i Gordona Browna u velikoj se mjeri vrti oko pitanja što jest odnosno što bi trebao biti prioritet EU-a - pojačano usmjeravati pomoć prema najsiromašnijima ili nastaviti dijeliti proračun EU-a između najsiromašnijih i onih koji nisu toliko siromašni ali žive u potencijalno nestabilnim područjima u susjedstvu EU-a, tumači BBC.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙