FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AMERIČKI HRVATI POMOGLI DA U REZOLUCIJU O SRBIJI UĐU MANJINE

WASHINGTON,14. listopada(Hina) - Nacionalna federacija američkih Hrvata(NFCA) pomogla je da u nedavnu rezoluciju Pododbora za Europuameričkog Kongresa o Srbiji i Crnoj Gori uđe i preporuka o potrebibolje zaštite nacionalnih manjina u Vojvodini.
WASHINGTON,14. listopada(Hina) - Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) pomogla je da u nedavnu rezoluciju Pododbora za Europu američkog Kongresa o Srbiji i Crnoj Gori uđe i preporuka o potrebi bolje zaštite nacionalnih manjina u Vojvodini.

Pododbor za Europu Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa usvojio je 5. listopada rezoluciju u kojoj pohvaljuje narod Srbije za provedbu demokratskih predsjedničkih i općinskih izbora i pozvao predsjednika Borisa Tadića da nastavi demokratske reforme, suradnju s Haškim sudom i regionalnu suradnju.

NFCA je u srijedu priopćio da je pomogao izmjene rezolucije u koju je ušla i preporuka da bi vlada Srbije mogla poduzeti dodatne mjere za zaštitu prava manjina u Vojvodini.

Organizacija kaže da su nakon raspada bivše Jugoslavije Hrvati u Vojvodini bili podvrgnuti etničkom čišćenju koje je predvodio optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj, a da se nedavno nasilje protiv Hrvata i drugih manjina u toj pokrajini pripisuje jačanju potpore Srpskoj radikalnoj stranci.

Tijekom rasprave o rezoluciji predsjednica Pododbora za Europu Jo Ann Davis je rekla kako rezolucija potvrđuje važnost poštivanja i zaštite ekonomskih, socijalnih, kulturnih i religijskih prava u Srbiji uključujući prava Mađara i Hrvata te drugih koji žive u Vojvodini kao i Srba koji žive na Kosovu.

NFCA je krovna organizacija američkih Hrvata koja, prema vlastitim navodima, okuplja oko 120.000 članova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙