FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: AI POZVAO HRVATSKU DA BOLJE ŠTITI PRAVA DJETETA

ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Amnesty International zabrinut jezbog neučinkovitosti hrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i"bullyinga" među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijamasocijalne skrbi te u punoj integraciji romske djece u hrvatski školskisustav, stoji u priopćenju te međunarodne organizacije, objavljenom naweb-stranici amnesty.org.
ZAGREB, 7. listopada 2004. (Hina) - Amnesty International zabrinut je zbog neučinkovitosti hrvatskih vlasti u sprečavanju nasilja i "bullyinga" među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi te u punoj integraciji romske djece u hrvatski školski sustav, stoji u priopćenju te međunarodne organizacije, objavljenom na web-stranici amnesty.org.

AI poziva Hrvatsku na trenutnu provedbu preporuka koje je Odbor UN-a za prava djeteta iznio 1. listopada nakon razmatranja drugog periodičnog izvješća Hrvatske o mjerama za ostvarenje prava navedenih u Konvenciji o pravima djeteta (CRC), istaknuto je u priopćenju.

Prije razmatranja hrvatskog izvješća, Odbor je dobio na uvid dokument pod naslovom "Hrvatska: Briefing Odboru Ujedinjenih naroda za pravima djeteta" u kojem Amnesty izražava zabrinutost zbog određenih problema vezanih uz provedbu CRC-a u Hrvatskoj, napominje se u priopćenju AI-ja.

Odbor je, stoji u priopćenju, izrazio duboku zabrinutost zbog toga što hrvatske vlasti nisu uspjele spriječiti nasilje i "bullying" među djecom i mladim ljudima smještenim u institucijama socijalne skrbi ni dovoljno se posvetiti potrebama i problemima institucionalizirane djece, a brine ga i podatak da su "osobe u dobi od 18 i manje godina smještene zajedno s mnogo starijima, među kojima neke imaju i 27 godina".

Amnesty u priopćenju navodi da je hrvatske vlasti pozvao na provedbu preporuka odbora da poduzmu sve mjere potrebne za sprečavanje nasilja u institucijama za preodgoj" i podignu razinu zaštite djece u institucijama socijalne skrbi.

Odbor UN-a za prava djeteta posebno ističe kako je lišavanje slobode tek krajnja mjera koja mora imati najkraće moguće trajanje i da osobe mlađe od 18 godina ne smiju biti pritvorene zajedno s odraslima, već vlastima preporučuje uspostavu posebnih prihvatnih centara za osobe te dobi, navodi AI u svom priopćenju.

Odbor je izrazio je zabrinutost i zbog de facto diskriminacije etničkih i nacionalnih manjina, romske i strane djece. Osobito se ističe zabrinutost zbog nejednakih obrazovnih mogućnosti djece iz redova manjina i osjetljivih skupina, među kojima i romske djece.

U priopćenju Amnesty Internationala navodi se kako je Odbor vlastima preporučio "pažljivu i redovitu procjenu postojećih nejednakosti u ostvarivanju prava djece, na temelju koje će poduzeti nužne korake za sprečavanje i borbu protiv diskriminacijskih razlika".

Hrvatskoj se preporučuje jačanje upravnih i pravosudnih mjera kako bi se "spriječila i eliminirala de facto diskriminacija djece pripadnika manjina, osobito romske i djece stranaca", navodi AI.

Odbor UN za prava djeteta pozvao je hrvatske vlasti i na "provedbu Nacionalnog programa za Rome, kojim će im osigurati odgovarajuće ljudske i financijske resurse" te na redovitu periodičnu procjenu njegove provedbe, kaže se u priopćenju za javnost Amnesty Internationala.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙