FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAUSTAVLJEN JUČERAŠNJI OŠTAR PAD CIJENA NAFTE

LONDON, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danassu na svjetskim tržištima blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog, alikratkotrajnog spuštanja s novih rekordnih razina, budući trgovci držeda napregnute globalne isporuke ostavljaju malo prostora za trajnijipad cijena.
LONDON, 13. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog, ali kratkotrajnog spuštanja s novih rekordnih razina, budući trgovci drže da napregnute globalne isporuke ostavljaju malo prostora za trajniji pad cijena.

Barel nafte na američkom tržištu poskupio je četiri centa, na 52,55 dolara, dok se cijena barela marke Brent na londonskom tržištu nije mijenjala, te iznosi 49,60 dolara.

U utorak su cijene oštro potonule nakon dosegnute nove najviše razine od 54,45 dolara za barel na američkom tržištu, budući su naznake da će visoke cijene usporiti rast svjetske potražnje potaknule dobitonosne prodaje.

Cijene nafte zrele su za blago konsolidiranje nakon gotovo neprekidnog skoka za 10 dolara u proteklih četiri tjedana, no dealeri kažu da bi to mogao biti tek predah u njihovom uzletu.

"Trgovci su jučer očekivali razinu od 55 dolara po barelu, a kada se ona nije uspjela postići, krenuli su u dobitonosne prodaje", kazao je strateg u Mitsui Bussan Futures u Tokiju Tetsu Emori. "Potrebne su male korekcije prije njihova skoka na 55 ili 60 dolara."

Problemi s kratkoročnom opskrbom i dalje progone tržište, obzirom da je više od četvrtine američke proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu i dalje u prekidu prouzročenom pustošenjem uragana Ivan u rujnu. Osim toga, nigerijski sindikati prijete produženjem generalnog štrajka zbog cijena goriva, koji je ušao u treći dan, premda zasad nije ugrožena ukupna proizvodnja te afričke zemlje članice OPEC-a od 2,3 milijuna barela dnevno.

Očekivano smanjenje zaliha naftnih destilata u Sjedinjenim Državama, koje bi trebalo pokazati najnovije tjedno izvješće američke vlade, također će istaknuti potencijalne nestašice na zalihama loživog ulja pred početak zime na sjevernoj hemisferi, kada snažno raste potražnja za naftom na sjeveroistoku SAD-a.

Nedostatne isporuke destilata brinu i druge zemlje svijeta, od Europe, gdje su zalihe za 3,4 posto niže u odnosu na prošlu godinu, do Japana koji bilježi za 20 posto niže isporuke kerozina u usporedbi s godinom ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙