FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

URAGAN IVAN PODIŽE CIJENE NAFTE

LONDON, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima porasle budući su zbog uragana Ivan prekinutaproizvodnja sirove nafte i zatvorene rafinerije u Meksičkom zaljevu,dok su proizvođači Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC)pokušali trgovce ohrabriti predlaganjem povećanja proizvodnje.
LONDON, 15. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima porasle budući su zbog uragana Ivan prekinuta proizvodnja sirove nafte i zatvorene rafinerije u Meksičkom zaljevu, dok su proizvođači Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pokušali trgovce ohrabriti predlaganjem povećanja proizvodnje.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u New Yorku porasla je za osam centi, na 44,47 dolara. Nafta marke Brent na londonskom je tržištu poskupjela za 12 centi, na 41,30 dolara.

Zbog približavanja uragana Ivan Meksičkom zaljevu, gdje je smještena oko četvrtina američke proizvodnje nafte i plina, kompanije su povukle dio zaposlenika i prekinule dijelove proizvodnje. Po službenim podacima, zaustavljena je proizvodnja u visini nešto iznad milijun barela nafte dnevno ili 61 posto proizvodnje sirove nafte na platformama na moru.

Uragan Ivan i prekid izvoza nafte iz sjevernog Iraka podigli su ovoga tjedna cijene nafte na američkom tržištu za gotovo dva dolara. Kontinuirani prekidi u izvozu nafte za sjevera Iraka zbog napada na naftovod također pridonose uznemirenosti na tržištu.

Ključni proizvođači OPEC-a iz područja Arapskog zaljeva preporučit će naftnom kartelu da podigne proizvodne kvote za milijun barela dnevno, odnosno četiri posto, izjavio je danas kuvajtski ministar nafte šeik Ahmad al-Fahd al-Sabah. "Preporuka je da se proizvodnja podigne za milijun barela. Želimo učiniti najviše u našoj moći kako bi spustili cijene", kazao je šeik Ahmad.

Vodeći proizvođač Saudijska Arabija objavio je kako podržava takav potez na današnjem sastanku toga naftnog kartela u Beču, osmišljen u cilju naglašavanja OPEC-ove namjere da ponovno snizi cijene nafte ispod 40 dolara po barelu.

Cijene nafte nepokolebljivo se drže na visokim razinama unatoč tome što je OPEC povećao isporuke ovoga ljeta na najviše razine u zadnjih 25 godina kako bi se podmirila rastuća potražnja predvođena Kinom.

Kupovine nafte trebali bi potaknuti i novi tjedni podaci američke vlade o zalihama sirove nafte, koji bi po očekivanjima analitičara trebali pokazati njihov pad sedmi tjedan zaredom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙