FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PO PRVI PUT IZNAD 50 USD NA LONDONSKOM TRŽIŠTU

LONDON, 11. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danassu na svjetskim tržištima zabilježile nove rekordne razine, pri čemusu na međunarodnom tržištu u Londonu po prvi puta premašile 50 dolaraza barel.
LONDON, 11. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima zabilježile nove rekordne razine, pri čemu su na međunarodnom tržištu u Londonu po prvi puta premašile 50 dolara za barel.

Cijena barela nafte marke Brent u Londonu dosegnula je 50,10 dolara, porastavši za 39 centi od početka današnjeg trgovanja, te je za gotovo 20 dolara viša nego početkom godine. Barel nafte na američkom tržištu dosegnuo je rekordnih 53,48 dolara, poskupjevši za 17 centi.

Od početka godine cijene sirove nafte uvećane su za oko 65 posto. Kina predvodi snažnim rastom globalne potražnje za naftom u ovoj godini, umanjivši viškove proizvodnih kapaciteta u zemljama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostavivši svjetskom tržištu slabu zaštitu za rješavanje prekida u opskrbi.

Saudijski ministar nafte Ali al-Naimi kazao je da trenutne razine cijene nisu opravdane i da bi se trebale spustiti nakon američkih predsjedničkih izbora u studenome. "Nema opravdanja da su cijene tu gdje jesu. Ovo je politička godina i to bi moglo imati nekog utjecaja", kazao je on.

Naimi je ponovio da bi vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija mogao ispumpati dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno bude li potrebno. Trgovci naftom kažu da dodatne isporuke saudijske sirove nafte, koje sadrže visoki udjel sumpora, ne mogu puno pomoći.

Industrijalizirane zemlje nemaju dovoljno visokotehnoloških rafinerijskih kapaciteta za preradu OPEC-ove niskokvalitetne sirove nafte u transportno gorivo i loživo ulje. To je primoralo rafinerije da podignu cijene za kvalitetniju naftu iz Afrike i Sjevernog mora.

Nigerija i dalje predstavlja izvor zabrinutosti nakon opetovanih prijetnji njezinoj proizvodnji. Sindikati su danas započeli četverodnevni opći štrajk zbog cijena goriva, no čelnici naftnih kompanija kažu kako on ne bi trebao odmah imati utjecaja na proizvodnju zemlje, koja čini oko tri posto ukupne svjetske nafte.

Posljedice uragana Ivan, koji je prije nekih mjesec dana pogodio američku naftnu proizvodnju u području Meksičkog zaljeva, dodatno naprežu isporuke. Naime, nekih 475 tisuća barela nafte dnevne proizvodnje u američkom dijelu zaljeva i dalje je u prekidu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙