FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NOVE REKORDNE CIJENE NAFTE IZNAD 52 USD ZA BAREL

LONDON, 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom tržištu danas su dosegnule nove rekordne razine iznad 52dolara po barelu, uslijed rasta zabrinutosti da će se isporuke loživogulja pokazati nedostatnima tijekom zime na sjevernoj hemisferi.
LONDON, 7. listopada 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom tržištu danas su dosegnule nove rekordne razine iznad 52 dolara po barelu, uslijed rasta zabrinutosti da će se isporuke loživog ulja pokazati nedostatnima tijekom zime na sjevernoj hemisferi.

Barel nafte na američkom tržištu poskupio je za 51 cent, na rekordnih 52,53 dolara. Cijena nafte Brent na londonskom tržištu iznosi rekordnih 48,45 dolara, porastavši za 46 centi.

"Na nepoznatom smo teritoriju. Nema puno razloga za prodaje, ali ih je puno za kupnju nafte", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištima David Thurtell iz Commonwealth Bank of Australia u Sidneyu.

Dosad su zemlje potrošači bile optimistične glede učinka visokih cijena nafte na gospodarski rast, no pojedini gospodarski dužnosnici počinju priznavati da su zabrinuti. Viši dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je upozorio da nedostatne naftne isporuke mogu izazvati zabrinjavajuću ranjivost globalnog gospodarstva u nadolazećim godinama.

David Robinson, zamjenik direktora MMF-ovog odjela za istraživanja, kazao je da nastavljen rast cijena nafte znači da su MMF-ove prognoze globalnog gospodarskog rasta od 4,3 posto za 2005., objavljene krajem rujna, već zastarjele te bi vjerojatno bile snižene na 4 posto kada bi se sada ponovno računale."Doista me brinu srednjoročni izgledi, očekivana održivost ranjivosti na cijena nafte", kazao je.

Najnoviji podaci američke vlade pokazali su pad zaliha loživog ulja za 1,2 milijuna barela, na 51,2 milijuna barela, ostavljajući komercijalne zalihe za 6 posto niže u odnosu na godinu ranije. I drugi značajniji potrošači nafte u Europi i Aziji drže mršave zalihe loživog ulja. One bi se normalno trebale povećati u ovo doba godine radi pripreme za nagli rast potražnje u zimskim mjesecima.

"Nemamo dostatne zalihe pred zimu kada obično potražnja doseže vrhunac", kazao je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp. u Tokiju.

Cijene nafte od početka su godine skočile za oko 60 posto uslijed snažno rastuće svjetske potražnje, koja je srezala viškove proizvodnih kapaciteta koji služe za ublažavanje učinaka svakih prekida u opskrbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙