FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČINJENICE (4) - ZAŠTO SU CIJENE NAFTE TAKO VISOKE?

LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Navodimo faktore koji stojeiza snažnog rasta cijena nafte:
LONDON, 28. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Navodimo faktore koji stoje iza snažnog rasta cijena nafte:

- POLITIČKE TENZIJE U ZEMLJAMA PROIZVOĐAČIMA NAFTE

Političke tenzije na Bliskom istoku i sukobi u Iraku potkopali su povjerenje trgovaca u sigurnost isporuka iz regije, koja proizvodi trećinu svjetske nafte. Irački izvoz opetovano pogađaju sabotaže, održavajući isporuke te zemlje ispod prijeratnih razina.

Trgovci strahuju da bi islamistički militanti mogli ciljati naftnu infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji, najvećem proizvođaču OPEC-a. Ubilački napadi u svibnju na strane naftne radnike u saudijskom naftnom gradu Khobaru izazvali su strahovanja od većih napada na budno čuvana naftna postrojenja toga kraljevstva.

Ruski naftni gigant Jukos, koji proizvodi oko petinu ruske nafte, opetovano je upozoravao da bi mogao biti prisiljen smanjiti proizvodnju budući vlada traži isplatu poreznih dugova u iznosu od više milijardi dolara. Također je srezao izvoz nafte u Kinu.

Sukobi u Nigeriji, članici OPEC-a, još su jedna točka zapaljenja. Pobunjenici u naftom bogatoj delti Nigera zaprijetili su napadom na naftna postrojenja ukoliko vojska ne zaustavi napade. Naftna proizvodnja u Venezueli, velikom isporučiocu nafte u SAD, i dalje trpi zbog izbijanja štrajka prije 18 mjeseci koji je smanjio kapacitete.

A pojavile su se i zabrinutosti glede tenzija između Ujedinjenih naroda i Irana oko inspekcije nuklearnog oružja. Visoke cijene nafte mogle bi omogućiti Iranu bolje pozicije za pogodbu ako se to pitanje zaoštri u nadolazećim mjesecima.

Zabrinutosti oko sigurnosti opskrbe potaknule su mnoge zemlje da povećaju svoje strateške rezerve, smanjujući ponudu na ionako oskudnom tržištu. Sjedinjene Države nastavljaju puniti svoje strateške rezerve nafte unatoč visokim cijenama. Ostale zemlje poput Indije, Južne Koreje, Tajvana i Kine povećavaju rezerve ili to uskoro planiraju započeti.

Zahlađenje odnosa između Saudijske Arabije i SAD-a nakon terorističkih napada 11. rujna potaknulo je zabrinutosti da Rijadh možda neće više djelovati kao jamac jeftine nafte kao što je bio tijekom 1990-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙