FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENA BARELA NAFTE NEŠTO ISPOD 48 DOLARA

LONDON, 23. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Vrlo visoke cijene nafte nasvjetskom tržištu danas su oslabile nakon vijesti da američka vladarazmatra eventualno puštanje dodatnih količina sirove nafte na tržišteiz svojih strateških rezervi.
LONDON, 23. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Vrlo visoke cijene nafte na svjetskom tržištu danas su oslabile nakon vijesti da američka vlada razmatra eventualno puštanje dodatnih količina sirove nafte na tržište iz svojih strateških rezervi.

Cijena barela nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 42 centa, na 47,93 dolara, nakon skoka za više od jednog dolara dan ranije izazvanog najnovijim podatkom američke vlade o značajnom smanjenju zaliha nafte, i to osmi tjedan zaredom. Barel nafte u Londonu pojeftinio je 40 centi, na 44,53 dolara.

Cijene nafte spustile su se danas nakon što je jedan izvor u američkoj vladi izjavio da su dvije američke rafinerije zatražile posudbu sirove nafte iz strateških rezervi tog najvećeg svjetskog potrošača, nakon što je tornado Ivan prekinuo proizvodnju na platformama na moru te usporio uvoz nafte.

"Washington bi to mogao tijekom dana objaviti. Zalihe su za uporabu u hitnim slučajevima, a to sada imamo", kazao je jedan broker u New Yorku.

Vladin izvor kazao je da dužnosnici razmatraju zahtjeve, jedan za 100 do 200 tisuća barela, a drugi za milijun do dva. Posljednji put Washington je posudio naftu iz strateških rezervi krajem 2002. kada je uragan Lili prekinuo opskrbu distributivnih centara na obali Meksičkog zaljeva.

Bijela kuća objavila je da neće povući naftu iz rezervi, koje dosežu nekih 670 milijuna barela i drže se pod zemljom na četiri mjesta u Louisiani i Texasu, osim u slučajevima ozbiljnih prekida u opskrbi. Prošli mjesec potpredsjednik Dick Cheney definirao je takve prekide gubitkom od oko 5 do 6 milijuna barela dnevno u američkom uvozu. SAD uvozi oko 11 milijuna barela dnevno sirove nafte i naftnih proizvoda.

Najnoviji podaci američke vlade pokazali su pad komercijalnih zaliha sirove nafte za 9,1 milijun barela, na 269,5 milijuna barela, što je njihova najniža razina od veljače i gotovo14 milijuna barela manje u usporedbi s godinom ranije. Pale su i zalihe destilata za 1,5 milijuna i ključnog lož ulja pred dolazak zime za nekih milijun barela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙