FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC ĆE UČINITI SVE DA STABILIZIRA CIJENE NAFTE

LONDON, 30. kolovoza 2004. (Hina/AP) - Organizacija zemalja izvoznicanafte (OPEC) čini najviše što može kako bi obnovila red i stabilnostna tržištu nafte i razumne cijene, prihvatljive i proizvođačima ipotrošačima, izjavio je čelnik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro.
LONDON, 30. kolovoza 2004. (Hina/AP) - Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) čini najviše što može kako bi obnovila red i stabilnost na tržištu nafte i razumne cijene, prihvatljive i proizvođačima i potrošačima, izjavio je čelnik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro.

"OPEC čini sve što može kako bi stabilizirao cijene nafte", rekao je.

Po njegovim riječima, cijene nafte počele su jačati prošle zime zbog većeg od očekivanja porasta potražnje za naftom, posebno iz Kine i SAD-a, te zbog geopolitičkih tenzija i uskih grla u pogonima za preradu nafte u pojedinim velikim potrošačkim regijama.

Ti faktori potaknuli su špekulacije na terminskim tržištima nafte, povećavši cijene, stoji u njegovom priopćenju. "Moralo bi se dogoditi značajno smanjenje geopolitičkih tenzija prije nego se tržište vrati u razdoblje održive cjenovne stabilnosti", poručio je.

Purnomo je kazao i da trenutno visoke cijene nafte zasad imaju relativno ograničen utjecaj na globalni gospodarski rast, iako će mnogo ovisiti o tome koliko dugo će cijena OPEC-ove nafte ostati iznad 35 dolara za barel.

OPEC će idućeg tjedna održati zasjedanje u Beču, kako bi članice raspravile povećanje službene proizvodne kvote u nastojanju da suzbiju rast cijena nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙