FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PORASLE ZBOG OTEŽANOG IZVOZA NAFTE IZ IRAKA

LONDON, 30. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom su tržištu danas porasle budući je izvoz iračke nafte idalje osjetno ispod normalnih razina nakon prekida izazvanihsabotažama na naftovode.
LONDON, 30. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom su tržištu danas porasle budući je izvoz iračke nafte i dalje osjetno ispod normalnih razina nakon prekida izazvanih sabotažama na naftovode.

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku porasla je za 29 centi, na 43,47 dolara po barelu, dok tržište u Londonu danas nije radilo zbog državnog praznika.

Irački izvoz i dalje se kreće na oko 1,4 milijuna barela dnevno, nasuprot dva milijuna barela koliko je iznosio prije samo tjedan dana, a jedan je neimenovani tamošnji naftni dužnosnik kazao da će radovi na naftovodima pogođenim sabotažama trajati pet dana.

Nemiri u Iraku i učestali napadi na naftnu infrastrukturu glavni su čimbenik ovogodišnjeg snažnog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu. No, prošli su tjedan cijene na američkom tržištu pale za više od šest dolara budući je njihovo bezuspješno probijanje granice od 50 dolara za barel potaknulo val dobitonosnih prodaja.

Unatoč njihovom prošlotjednom padu na američkom tržištu za oko 13 posto u odnosu na rekordne razine, cijene barela su i dalje za 33 posto više nego krajem prošle godine dok proizvođači proizvode gotovo punim kapacitetima kako bi zadovoljili rastuću potražnju.

Čelnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Purnomo Yusgiantoro danas je izjavio da naftni kartel namjerava povećati viškove kapaciteta za oko jedan milijun barela nafte dnevno u idućih nekoliko mjeseci u nastojanju da ublaži snažan ovogodišnji rast cijena.

Najveći ruski izvoznik nafte Jukos ovoga je tjedna suočen s krajnjim rokom za vraćanje golemog poreznog duga tamošnjim vlastima, no analitičari očekuju da će taj naftni div dobiti nešto prostora za disanje, dok su male vjerojatnosti da dođe do prekida njegove proizvodnje i izvoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙