FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENA BARELA NAFTE IZNAD 44 USD NA AMERIČKOM TRŽIŠTU

LONDON, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte danas su nasvjetskom tržištu zadržale jučer ostvarene dobitke od gotovo dvadolara po barelu nakon što je tjedni podatak američke vlade pokazaopad komercijalnih zaliha sirove nafte na najniže razine u zadnjih petmjeseci.
LONDON, 2. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte danas su na svjetskom tržištu zadržale jučer ostvarene dobitke od gotovo dva dolara po barelu nakon što je tjedni podatak američke vlade pokazao pad komercijalnih zaliha sirove nafte na najniže razine u zadnjih pet mjeseci.

Cijena barela nafte na tržištu u New Yorku dosegnula je 44,01 dolar, ojačavši jedan cent u odnosu na jučer, dok je nafta marke Brent u Londonu poskupjela za pet centi, na 41,52 dolara.

Cijene nafte sada su u odnosu na početak godine više za nekih 35 posto. Za njihov jučerašnji snažan rast zaslužno je najnovije tjedno izvješće američke vlade o zalihama nafte, pokazavši pad zaliha za 4,2 milijuna barela, na svega nešto iznad 287 milijuna barela - najniže razine u posljednjih pet mjeseci.

Oštro smanjenje zaliha u SAD-u pojačalo je zabrinutosti glede dostatnosti globalnih isporuka nafte u vrijeme kada se procjenjuje da globalna potražnja za naftom bilježi najbrži rast u zadnjih 24 godina.

"Unatoč nedavnom slabljenju cijena, malo se toga promijenilo u temeljnim odnosima na naftnom tržištu, a tjedno američko izvješće trebalo bi pomoći ograničiti špekulativne prodaje", kaže se u izvješću analitičara Barclays Capitala. "Ne čini nam se da se globalne zalihe povećavaju dovoljno brzo, dok globalna potražnja za naftom nastavlja ubrzano rasti".

U Iraku je uspostavljen gotovo puni izvoz sirove nafte preko ključnih južnih terminala, nakon što su dovršeni popravci na naftovodima pogođenim sabotažama. Izvoz iračke nafte trenutno se kreće na 1,8 milijuna barela nafte dnevno, nasuprot oko dva milijuna koliko je iznosio prije napada na naftovode, doznaje se iz izvora bliskih prijevozničkim tvrtkama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙