FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVAK IRAČKOG IZVOZA I PRODAJE FONDOVA SPUŠTAJU CIJENE NAFTE

LONDON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte nasvjetskom su tržištu danas pale nakon što je Irak ponovno uspostavioizvoz nafte, a hedge fondovi nastavili s prodajama u ciljuostvarivanja profita.
LONDON, 31. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na svjetskom su tržištu danas pale nakon što je Irak ponovno uspostavio izvoz nafte, a hedge fondovi nastavili s prodajama u cilju ostvarivanja profita.

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 21 cent, na 42,06 dolara, nakon što je u ponedjeljak potonula za 90 centi, te je sada za više od sedam dolara niža u usporedbi s nedavno zabilježenim rekordnim razinama. Nafta marke Brent na tržištu u Londonu, koje je jučer bilo zatvoreno zbog praznika, pojeftinila je za 1,07 dolara, na 39,57 dolara.

"Fondovi izlaze s tržišta, no mnogi među njima još imaju dugoročnih pozicija", stoji u izvješću brokerske kuće Refco.

Poticaj slabljenju cijena dale su najnovije vijesti iz Iraka. Izvoz sirove nafte s tamošnjih južnih naftnih polja kreće se sada na 1,7 milijuna barela dnevno, blizu punih kapaciteta, samo dan nakon što su završeni popravci na naftovodima pogođenim zadnjim sabotažama. A krenule su i prve isporuke nafte sa sjevera zemlje u pravcu turskog izvoznog terminala u Ceyhanu u posljednja tri mjeseca.

Jedan neimenovani irački naftni dužnosnik je kazao da Bagdad planira prodavati i do 300 tisuća barela sirove nafte dnevno s područja Kirkuka putem terminskih ugovora. "Nadamo se prodaji od oko 10 milijuna barela nafte na mjesec s područja Kirkuka putem terminskih ugovora", kazao je isti dužnosnik. "Koncentriramo se na Europu i već smo zaprimili niz naloga iz tamošnjih rafinerija".

Unatoč padu cijena, barel sirove nafte na svjetskom tržištu i dalje je za nekih 30 posto skuplji u odnosu na početak godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙