FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: SVIJET TREBA DODATNE NAFTNE KAPACITETE

LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Svijetu je potrebno dodatnihtri milijuna barela nafte dnevno proizvodnih kapaciteta kako bi seizbjegla još jedna godina spiralnog rasta cijena nafte, upozorio jeizvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), ClaudeMandil.
LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Svijetu je potrebno dodatnih tri milijuna barela nafte dnevno proizvodnih kapaciteta kako bi se izbjegla još jedna godina spiralnog rasta cijena nafte, upozorio je izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA), Claude Mandil.

"Očekujemo da će potražnja za naftom u 2005. biti oko dva milijuna barela dnevno viša od prosječne u 2004, stoga trebamo nekih tri milijuna barela dnevno dodatnog kapaciteta kako bi izbjegli još jednu godinu visokih cijena", izjavio je Mandil uoči 19. Svjetskog kongresa o energetici, koji će se održati u Sydneyu.

Rekao je da će biti potrebno poboljšati i političku stabilnost na Bliskom istoku kako bi se cijene smirile. Američka nafta postignula je u petak cijenu od 44 dolara po barelu, što je 5,5 dolara niže od povijesnog rekorda zabilježenog u kolovozu.

Upitan očekuje li da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigne proizvodne kvote na svom idućem zasjedanju 15. rujna, Mandil je kazao: "Mislim da OPEC ne može odmah mnogo učiniti. Najbolja stvar na tom sastanku bila bi njihova obveza za hitnim ulaganjima u dodatne kapacitete".

Mandil smatra da bi viša proizvodnja iz Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika, trebala biti dovoljna da snizi cijene nafte na američkom tržištu ispod 40 dolara po barelu, no odbio je elaborirati o tome.

"Dosad nismo uočili negativni utjecaj visokih cijena nafte na gospodarski rast, no ako one ostanu na toj razini zasigurno ćemo ga vidjeti", izjavio je. IEA je izračunala da svako povećanje cijene nafte za 10 dolara po barelu smanjuje stopu globalnog gospodarskog rasta za 0,4 postotna boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙