FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENA BARELA NAFTE BLIZU 47 DOLARA

LONDON, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - U očekivanju da američkezalihe goriva za protekli tjedan pokažu značajan pad nakon što jeuragan Ivan prekinuo operacije u rafinerijama smještenim u Meksičkomzaljevu, cijene nafte danas su premašile na američkom tržištu 47dolara za barel.
LONDON, 22. rujna 2004. (Hina/Reuters) - U očekivanju da američke zalihe goriva za protekli tjedan pokažu značajan pad nakon što je uragan Ivan prekinuo operacije u rafinerijama smještenim u Meksičkom zaljevu, cijene nafte danas su premašile na američkom tržištu 47 dolara za barel.

Barel nafte na američkom tržištu nakratko je dosegnuo 47,04 dolara, tek 2,36 dolara ispod povijesnog rekorda, zabilježenog 20. kolovoza. Potom je nešto pojeftinio i trenutno stoji 46,70 dolara. Na londonskom tržištu barel nafte nešto je tijekom jutra pojeftinio, za 14 centi, na 43,25 dolara.

Terminske cijene loživog ulja također su nabujale do rekordnih razina kako rastu zabrinutosti da zalihe goriva u Japanu, SAD-u i Europi neće biti dostatne tijekom nadolazeće zime na sjevernoj polutki.

"Vrlo smo zabrinuti opskrbom loživog ulja u Japanu, SAD-u i Europi", rekao je Tetsu Emori, strateg pri Mitsui Bussan Futuresu u Tokiju. "U idućih nekoliko mjeseci moguć je novi rast cijena nafte na rekordne razine od 49,4 dolara za barel".

Europske zalihe destilata krajem kolovoza bile su tri posto ili 11 milijuna barela ispod lanjske razine, pokazali su podaci Euroilstock Foundationa. Japanske zalihe kerozina, koji se koristi za grijanje tijekom zime, gotovo su 30 posto ispod lanjskih razina.

Industrijski analitičari očekuju da će današnje izvješće pokazati pad američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu za oštrih 5,5 milijuna barela. Bit će to osmi tjedan za redom da se zalihe u tom najvećem svjetskom potrošaču nafte smanjuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙