FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NEZNATNE OSCILACIJE CIJENA EUROPSKIH DIONICA

LONDON, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas gotovo inisu bilježile oscilacije cijena unatoč novom klizanju cijena nafte,čije je nedavno spuštanje potaknulo optimizam ulagača u pogledusrednjoročnih izgleda svjetskog gospodarstva.
LONDON, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europske dionice danas gotovo i nisu bilježile oscilacije cijena unatoč novom klizanju cijena nafte, čije je nedavno spuštanje potaknulo optimizam ulagača u pogledu srednjoročnih izgleda svjetskog gospodarstva.

Do podneva je londonski Ftse indeks oslabio 0,11 posto, na 4.558 bodova. Frankfurtski DAX istodobno je porastao 0,09 posto, na 3.890 bodova.

Na tržištima je očit slab apetit za daljnjom kupovinom dionica nakon što je nedavno spuštanje cijena nafte potaknulo oporavak njihovih cijena. Cijene dionica sredinom kolovoza potonule su na najnižu razinu od početka godine, no otada su ojačale oko šest posto, potpomognute padom cijena nafte s rekordnih razina.

Stratezi upozoravaju na inflaciju koja bi mogla u srednjem roku ojačati, ako cijene nafte opet počnu rasti. "Uporno visoke cijene nafte i rizici od njihova spiralnog skoka mogli bi povećati inflatorna očekivanja u idućih nekoliko tromjesečja", priopćili su stratezi Goldman Sachsa. "Nedavni oštar pad cijena nafte vjerojatno će biti kratkotrajan", dodali su.

Neki ulagači čini se da su više zabrinuti usporavanjem korporativne potrošnje. "Ono što pomalo razočarava su trendovi u kapitalnoj potrošnji", izjavio je Walter Kemmsies, strateg pri J. P. Morganu. Kompanije su neodlučne u trošenju novca na ulaganja u nove projekte ili pogone i strojeve, čak i u sektorima koji imaju snažnu cjenovnu moć poput energetike, rudarstva i proizvodnje kovina, kazao je. Primjerice, proračuni za ulaganje u informatičko-tehnološku potrošnju ove su godine 2,1 posto manji, što odražava nedostatak tehnologija koje se moraju pod svaku cijenu imati, ali i zbog makroekonomskih zabrinutosti.

Među kompanijama koje su danas ostvarile rast cijena dionica našli su se švicarski osiguravatelj Swiss Life, za 2,7 posto, izvijestivši o boljoj od očekivanja neto dobiti, u visini 398 milijuna franaka, šest puta više nego lani. Ojačale su i dionice T-Onlinea, i to 4,3 posto, nakon što je njegova matična kompanija Deutsche Telekom potvrdila da razmatra njegovu reintegraciju u svoje poslovanje.

Na Tokijskoj burzi danas je Nikkei indeks porastao 0,5 posto, na 11.298 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙