FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PORASLE ZBOG PRIBLIŽAVANJA URAGANA IVAN SAD-U

LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima porasle, pri čemu su ponovno premašile 44dolara po barelu na američkom tržištu, uslijed približavanja uraganaIvan naftom bogatom Meksičkom zaljevu iz kojeg su energetske kompanijeevakuirale na tisuće radnika te zaustavile dio proizvodnje.
LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima porasle, pri čemu su ponovno premašile 44 dolara po barelu na američkom tržištu, uslijed približavanja uragana Ivan naftom bogatom Meksičkom zaljevu iz kojeg su energetske kompanije evakuirale na tisuće radnika te zaustavile dio proizvodnje.

Cijena sirove nafte na tržištu u New Yorku porasla je za 58 centi, na 44,45 dolara po barelu. Barel nafte marke Brent u Londonu poskupio je 64 centi, na 41,70 dolara.

Jačanju cijena pomogla je i vijest o novom napadu na irački naftovod na sjeveru zemlje koji je izazvao prekid isporuka prema turskoj luci Cejhan. Jučer je pogođen i naftovod na jugu zemlje, no jedan je dužnosnik izjavio kako nije pogodio izvoz sirove nafte s juga koji se trenutno kreće na oko 1,9 milijuna barela dnevno.

Približavanje uragana Ivan Meksičkom zaljevu gdje je smještena približno četvrtina američke proizvodnje nafte i plina izaziva uznemirenost ulagača zbog mogućih prekida isporuka u uvjetima relativno niskih zaliha sirove nafte u SAD-u i proizvodnje nafte u svijetu u visini gotovo punih kapaciteta.

Kompanija Shell Oil zatvorila je proizvodnju u visini 272 tisuće barela nafte dnevno, a dijelove proizvodnje prekinule su i kompanije Chevron Texaco i ExxonMobil dok su iz mjera predostrožnosti evakuirale više od 3.000 radnika.

Iako se ne očekuje da će uragan Ivan direktno pogoditi veći dio proizvodnje u području zaljeva, relativno niske zalihe goriva u najvećem svjetskom potrošaču izazivaju nervozu na tržištima.

"Američke zalihe sirove nafte smanjuju se kako se približava dolazak zime, a svaka vijest o prekidu isporuka potaknut će jačanje cijena nafte", kazao je Tony Nunan, iz Mitsubishi Corp u Tokiju.

Podaci američke vlade pokazuju da su nacionalne zalihe sirove nafte smanjene za više od šest posto u protekla dva mjeseca i trenutno su na najnižim razinama od ožujka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙