FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BLAGI RAST CIJENA NAFTE NA TRŽIŠTU U LONDONU

LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su naterminskom tržištu u Londonu neznatno porasle uslijed popuštanjazabrinutosti glede isporuka iz Iraka.
LONDON, 6. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na terminskom tržištu u Londonu neznatno porasle uslijed popuštanja zabrinutosti glede isporuka iz Iraka.

Cijena barela nafte marke Brent, za isporuku u listopadu, na tržištu u Londonu porasla je za 12 centi, na 41,35 dolara. One su sada za 8,4 posto niže u usporedbi s rekordnim razinama zabilježenim 20. kolovoza, u visini 45,15 dolara. Terminsko tržište u New Yorku danas, pak, nije radilo zbog državnog praznika.

Prošli je tjedan izbio požar na iračkom sjevernom naftovodu, kao posljedica još jednog u nizu napada na tamošnju naftnu infrastrukturu u proteklih godinu dana. Ti učestali napadi primorali su tu naftom bogatu bliskoistočnu zemlju da se oslanja na izvoz preko južnih terminala, koji se trenutno kreće na oko 1,7 milijuna barela nafte dnevno, nešto ispod punih kapaciteta.

"Još je uvijek prisutno mnogo neizvjesnosti glede održivosti iračkog izvoza nafte", kazao je Kevin Norrish, analitičar iz Barclays Capitala u Londonu. "Kada imamo vrlo malene viškove proizvodnih kapaciteta i zalihe, tržište je puno osjetljivije na gubitke u ponudi".

Predsjednik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Purnomo Yusgiantoro kazao je kako svjetsko tržište bilježi višak u ponudi od nekih 1,5 milijuna barela dnevno, te da pad cijena na terminskom tržištu ukazuje na popuštanje zabrinutosti glede prekida isporuka. On nije želio reći da li taj naftni kartel i dalje namjerava povisiti proizvodne kvote na svojem sastanku zakazanom za idući tjedan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙