FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASTAVAK SLABLJENJA CIJENA NAFTE

LONDON, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom sutržištu danas nastavile slabiti uslijed izjave čelnika Organizacijezemalja izvoznica nafte (OPEC) da je tržište dobro opskrbljeno sirovomnaftom i nastavka dobitonosnih prodaja nakon 40-postotnog jačanjacijena u ovoj godini.
LONDON, 7. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na svjetskom su tržištu danas nastavile slabiti uslijed izjave čelnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da je tržište dobro opskrbljeno sirovom naftom i nastavka dobitonosnih prodaja nakon 40-postotnog jačanja cijena u ovoj godini.

Barel nafte na tržištu u New Yorku, prvog dana trgovanja u ovome tjednu, pojeftinio je za 1,03 dolara, na 42,96 dolara. Cijena nafte marke Brent u Londonu spustila se za 32 centa, na 40,30 dolara, nakon što je u ponedjeljak pala za 61 cent.

Cijene nafte na tržištu u Londonu sada su gotovo pet dolara niže od rekordnih 45,15 dolara zabilježenih prošlog mjeseca, budući veća proizvodnja kartela OPEC-a pomaže slabljenju zabrinutosti oko oskudnih svjetskih isporuka.

Predsjednik OPEC-a Purnomo Yusgiantoro izjavio je u Sidneyu da svjetsko tržište bilježi višak u ponudi u visini 1,5 milijuna barela nafte dnevno. Ministri kartela na svojem bi sastanku 15. rujna trebali ustanoviti politiku isporuka za četvrto tromjesečje.

"Pogledate li odnos ponude i potražnje, u svijetu nafte ima dovoljno", kazao je Yusgiantoro na jednoj industrijskoj konferenciji. "Razlog zbog kojeg su cijene tako visoke jest politička premija".

Mnogi analitičari ne očekuju da će cijene nafte osjetno pasti budući rapidan rast svjetske potražnje i jedva dostatni viškovi proizvodnih kapaciteta povećavaju učinak prekida isporuka iz Iraka. Isporuke nafte preko iračkog sjevernog naftovoda prema turskoj luci Cejhan ostale su prekinute u ponedjeljak zbog prošlotjednih sabotaži, a očekuje se da će radovi na njegovom popravku trajati barem tjedan dana.

"Tržište izgleda čini korak unazad i gleda temeljne odnose nakon vrlo promjenjivog razdoblja u posljednjih nekoliko mjeseci", kazao je Daniel Hayes, industrijski analitičar u ANZ Bank u Melbourneu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙