FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZBOG JUKOSA CIJENE NAFTE NA NAJVIŠIM RAZINAMA U ČETIRI TJEDNA

LONDON, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Najava ruskog naftnog divaJukosa da će zbog financijskih problema morati srezati svoje isporukeu Kinu podignula je danas na svjetskim tržištima cijene nafte nanajvišu razinu u zadnja četiri tjedna.
LONDON, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Najava ruskog naftnog diva Jukosa da će zbog financijskih problema morati srezati svoje isporuke u Kinu podignula je danas na svjetskim tržištima cijene nafte na najvišu razinu u zadnja četiri tjedna.

Na američkom tržištu barel nafte danas je poskupio čak 1,7 posto, na 46,35 dolara, što je njegova najviša cijena od 23. kolovoza. Od početka godine ona je porasla 41 posto. Barel nafte marke Brent na londonskom tržištu poskupio je 21 cent, na 42,66 dolara.

Jukos je danas objavio da će obustaviti dvije trećine od ukupno 150.000 barela nafte dnevno svojih isporuka Kini, jer nema novaca za plaćanje transportnih pristojbi. Ruske vlasti, naime, toj su kompaniji zamrznule imovinu i račune jer je dužna 3,4 milijarde dolara na ime poreza iz 2000.

"Situacija s Jukosom je zabrinjavajuća jer poremećuje isporuke na najbrže rastuće svjetsko energetsko tržište", ocjenjuju u jednoj londonskoj brokerskoj tvrtki. "Stvarni učinak na isporuke nije beznačajan zbog toga jer bi se mogao drugdje ponoviti".

Ukupni porezni dug i kazne Jukosa za 2000. i godinu iza iznose 7,5 milijardi dolara, što prijeti stečajem tog najvećeg ruskog izvoznika, na kojeg otpada petina ukupne ruske proizvodnje nafte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙