FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJESTI IZ IRAKA PREKINULE 8-DNEVNO KLIZANJE CIJENA NAFTE

LONDON, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Vijest o požaru na naftovodu nasjeveru Iraka izazvala je današnji rast cijena sirove nafte nasvjetskom tržištu, prekinuvši tako njihovo osmodnevno slabljenje.
LONDON, 1. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Vijest o požaru na naftovodu na sjeveru Iraka izazvala je današnji rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, prekinuvši tako njihovo osmodnevno slabljenje.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u New Yorku porasla je za 53 centi, na 42,65 dolara, no i dalje je gotovo sedam dolara ispod rekordnih 49,40 dolara dosegnutih 20. kolovoza. Barel nafte marke Brent na londonskom tržištu poskupio je za 48 centi, na 40,09 dolara.

Posljednjih su dana popustile zabrinutosti glede značajnijih prekida jedva dostatnih isporuka nafte na svjetsko tržište u vrijeme najbržeg rasta potražnje u posljednjih 24 godina. No, najnovija vijest iz Iraka o požaru na jednom naftovodu na sjeveru zemlje u blizini glavne izvozne rute Kirkuk-Cejhan podsjetila je trgovce na moguće prekide naftnih isporuka.

"I dalje se pomalo percipira da je ponuda u opasnosti od različitih prekida, a nama iz mjeseca u mjesec brojke koje dobivamo pokazuju vrlo snažnu potrošnju, posebice u Aziji i Kini", kazao je Daniel Hynes, iz ANZ Bank u Melbournu.

Vijest o novim napadima na iračku naftnu infrastrukturu uslijedila je samo dan nakon što je Irak uspostavio gotovo puni izvoz nafte s južnih polja te prve isporuke sa sjevernih polja usmjerene prema turskom izvoznom terminalu nakon tromjesečnog prekida.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će drugi najveći svjetski izvoznik nafte poslije Saudijske Arabije nastaviti povećavati proizvodnju nafte i prodaju na inozemnom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙