FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VIJESTI IZ OPEC-A SLABE CIJENE NAFTE

LONDON, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte nasvjetskim tržištima danas su zabilježile najniže razine u zadnjihtjedan dana uslijed nagađanja da će ponuda nafte moći podmiritipotražnju nakon povećanja proizvodnje zemalja-proizvođača u prošlomemjesecu, kada su cijene dosegnule rekordne razine.
LONDON, 8. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima danas su zabilježile najniže razine u zadnjih tjedan dana uslijed nagađanja da će ponuda nafte moći podmiriti potražnju nakon povećanja proizvodnje zemalja-proizvođača u prošlome mjesecu, kada su cijene dosegnule rekordne razine.

Cijena barela nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 38 centi , na 42,93 dolara. Barel nafte marke Brent na londonskom tržištu pojeftinio je 25 centi, na 40,51 dolar.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ima između 1,0 i 1,5 milijuna barela dnevno viškova proizvodnih kapaciteta u ovome trenutku, a bit će u mogućnosti proširiti ih za dodatnih milijun barela dnevno do kraja godine ili početkom iduće ako bude potrebno, kazao je čelnik toga kartela Purnomo Yusgiantoro.

"OPEC čini sve što je u njegovoj moći da bi uspostavio red i stabilnost na tržištima", kazao je on i dodao kako je "kartel spreman djelovati u svakom trenu u najboljem interesu reda i stabilnosti".

Idući tjedan u sjedištu kartela u Beču ministri nafte razmotrit će politiku proizvodnje, te će odlučiti hoće li povećati proizvodne kvote sa 26 milijuna barela nafte dnevno kako bi ih izjednačili sa stvarnom proizvodnjom u visini oko 27,8 milijuna. Iako su cijene ispod rekordnih razina zabilježenih u kolovozu i dalje su nekih 30 posto više u odnosu na početak godine.

Čelnik OPEC-a još je izjavio da su cijene napuhane političkim rizicima i da bi trebale biti bliže razini od 30 dolara. Po njegovim procjenama, svjetska ponuda nafte sada premašuje potražnju za nekih 2,7 milijuna barela, a za čitavu godinu u prosjeku će taj višak iznositi 1,5 milijuna barela nafte dnevno.

U Iraku, po riječima jednog neimenovanog dužnosnika, izvoz nafte sa sjevernih naftnih polja odvija se sporadično unatoč prošlotjednim sabotažama na glavni sjeverni izvozni naftovod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙