FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZEW INDEKS I RAST CIJENA NAFTE PRITIŠĆU EUROPSKE DIONICE

LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionice danasoslabile, pritisnute rastom cijena nafte i padom njemačkog ZEW indeksapovjerenja ulagača.
LONDON, 14. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Europske su dionice danas oslabile, pritisnute rastom cijena nafte i padom njemačkog ZEW indeksa povjerenja ulagača.

U takvom je okruženju Ftse indeks londonske burze do podneva oslabio 0,27 posto, na 4.546 bodova. Frankfurtski DAX indeks istodobno se spustio za 0,20 posto, na 3.945 bodova.

Na raspoloženje na tržištima utjecao je veći od očekivanog pad ZEW indeksa povjerenja ulagača, jednog od vodećih pokazatelja njemačkog gospodarskog raspoloženja, koji je u rujnu oslabio na 38,4 bodova, u usporedbi s 45,3, koliko je iznosio u kolovozu.

"Ta je brojka znatno niža od očekivanja tržišta od 45 bodova. Vjerujemo da to dovodi u pitanje nastavak oporavka u toj regiji", kazao je jedan trgovac.

Danas su porasle i cijene nafte na svjetskom tržištu, s približavanjem uragana Ivana naftom bogatom Meksičkom zaljevu, iz kojega su energetske tvrtke evakuirale na tisuće zaposlenika i zatvorile dijelove proizvodnje.

Među gubitnicima se ističu dionice telekom sektora, pri čemu su one britanskog Vodafonea oslabile 1,9 posto. Oslabile su i dionice najveće francuske medijske grupacije Vivendi Universal, i to 0,15 posto, nakon što je izvijestila o povećanju neto gubitka u prvom polugodištu na 1,86 milijardi eura, naspram 632 milijuna zabilježenih prošle godine.

Ulagači su danas u očekivanju objave američkog podatka o prometu u maloprodaji za kolovoz, pri čemu se očekuje njihov pad od 0,1 posto na mjesečnoj razini.

Na Tokijskoj burzi, tamošnji je Nikkei indeks danas ojačao na zaključnih 11.295 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙