FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR JAČA PRED FED-OVO PODIZANJE KAMATNIH STOPA

LONDON, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima ostvario dobitke prema značajnijim svjetskim valutama kakotrgovci iščekuju odluku o povećanju kamatnih stopa na sutrašnjemsastanku američke središnje banke Fed, ali i nove naznake njezinihbudućih poteza.
LONDON, 20. rujna 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima ostvario dobitke prema značajnijim svjetskim valutama kako trgovci iščekuju odluku o povećanju kamatnih stopa na sutrašnjem sastanku američke središnje banke Fed, ali i nove naznake njezinih budućih poteza.

U takvim okolnostima dolar je ojačao nekih 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2157 dolara. Blago je ojačao i prema jenu, dosegnuvši 109,76 jena.

Tržište uvelike očekuju da će Fed podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na svojem sutrašnjem sastanku, nakon njihova podizanja u lipnju i kolovozu. Time bi ona dosegnula 1,75 posto naspram dva posto u eurozoni.

Značajnije za tržište je ono što će kazati Fed u svojem popratnom priopćenju, radi dobivanja signala glede izgleda za budućim rastom kamatnih stopa. Njihovo daljnje povećanje u ovoj godini uvelike se očekivalo dok nisu objavljeni najnoviji podaci koji su bacili sumnju glede snage gospodarstva, i sada je sve više onih koji procjenjuju da bi Fed mogao uzeti predah nakon ovotjednog zaoštravanja monetarne politike.

"Važan je ton priopćenja koje će objaviti Fed", kazao je valutni strateg HBOS-a, Steve Pearson. "Gledišta da američkom gospodarstvu ide dobro te da će američka središnja banka podizati kamatne stope ove godine sprječavali su slabljenje dolara".

Ako u svojem priopćenju Fed ukaže na budući rast kamatnih stopa, dolar bi mogao dodatno ojačati. Dobitci prema jenu, pak, mogli bi biti limitirani pred sastanak G7 idući mjesec, zbog očekivanja da će vodeće zemlje industrijaliziranog svijeta obnoviti pokušaje uvjeravanja Azije, a posebice Kine, da prihvate snaženje valuta.

Jedan od čimbenika koji bi mogao naštetiti jenu pred sastanak G7 je rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, trenutno oko 46 dolara za barel na američkom tržištu, zbog velike ovisnosti Japana o uvozu nafte. Visoke cijene potiču zabrinutosti glede utjecaja koji će one imati na rast i inflaciju. Jen je danas ojačao nekih pola posto prema euru, koji trenutno stoji 133,42 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙