FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: JUTARNJI LIST O PRIPREMI NOVOG ZAKONA O HNB-U

ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Vlada namjerava promijeniti uloguHrvatske narodne banke, pa Središnji državni ured za strategijupriprema novi Zakon o HNB-u, piše današnji Jutarnji list.
ZAGREB, 20. rujna 2004. (Hina) - Vlada namjerava promijeniti ulogu Hrvatske narodne banke, pa Središnji državni ured za strategiju priprema novi Zakon o HNB-u, piše današnji Jutarnji list.

Novi bi zakon trebao ponovno omogućiti izravno zaduživanje države kod središnje banke, što je postojećim zabranjeno. Općenito, u Vladi ocjenjuju da je postojeći zakon o HNB-u nepotrebno prestrog, te da središnja banka vodi čvrstu monetarnu politiku, dok se HDZ-ovi ekonomisti zalažu za fleksibilniji pristup HNB-a prema ekonomskoj politici, doznaje Jutarnji list iz svojih izvora.

Novi bi zakon unio i promjene u izboru članova Savjeta HNB-a, pa bi se donošenjem zakona automatski morali birati novi Savjet i novi guverner središnje banke.

U pripreme novog zakona nije uključena HNB, što je izazvalo špekulacije da guverner Željko Rohatinski odlazi s tog mjesta. Tim više što novi zakon priprema Ante Babić, sin člana Savjeta HNB-a Mate Babića, koji je, kako piše JL, glavni oponent guverneru Rohatinskom u Savjetu i najozbiljniji kandidat za novog guvernera.

No, predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je jučer da nema nikakvih osnova za nagađanja o odlasku Rohatinskog te da se radi o "potpuno neutemeljenim špekulacijama i razmišljanjima", piše Jutarnji list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙