FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: JUTARNJI LIST O PRIJEDLOGU DA SE OGRANIČE KAMATE

ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Prijedlog Ministarstva pravosuđa da sezatezna i ugovorna kamatna stopa ograniče na 9,5 posto za građane,odnosno 12,5 posto za trgovačke ugovore izazvala je različite reakcijeod odobravanja, do ocjena da je prijedlog apsurdan, piša današnjiJutarnji list.
ZAGREB, 10. rujna 2004. (Hina) - Prijedlog Ministarstva pravosuđa da se zatezna i ugovorna kamatna stopa ograniče na 9,5 posto za građane, odnosno 12,5 posto za trgovačke ugovore izazvala je različite reakcije od odobravanja, do ocjena da je prijedlog apsurdan, piša današnji Jutarnji list.

"Država ima pravo bankama propisati okvire poslovanja, a Ministarstvu treba čestitati što se odlučilo suprotstaviti bankarskom lobiju koji je toliko moćan da je poslovao izvan zakona, pa i protuustavno", kaže Davor Banović, ovlašteni sudski vještak.

Dodaje da se godinama pokazuje da su banke na kreditima građana i poduzećima, zahvaljujući obračunu kamata na kamate, sudužništvu i hipotekama, zarađivale nekoliko puta više nego što je to normalno u svijetu.

Bankari, pak, prijedlog zakona smatraju apsurdnim.

"Primjenom ovog zakona banke bi poslovale s gubitkom, što od njih nitko ne može tražiti. To sigurno neće proći. Političari ovim prijedlogom samo pokušavaju dobiti poene u javnosti", kaže predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček.

Nezavisni analitičar Žarko Primorac ističe da se kamata formira s obzirom na odnos ponude i potražnje, inflaciju i rizik naplate.

"Zateznu kamatu svakako treba propisati, ali ne i ugovornu, jer je to izravno miješanje države u tržišne odnose", kazao je Primorac Jutarnjem listu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙