FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: DNEVNIK: N. MIMICA O BUDUĆIM PREGOVORIMA S EU

ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - "Hrvatska kasni s pripremama zapregovore o pristupanju Europskoj uniji i ulazimo u fazu kada namponestaje vremena ako pregovore želimo završiti do 2007. godine",kazao je u današnjem Dnevniku Neven Mimica, saborski zastupnik SDP-a ipredsjednik saborskog Odbora za EU.
ZAGREB, 17. rujna 2004. (Hina) - "Hrvatska kasni s pripremama za pregovore o pristupanju Europskoj uniji i ulazimo u fazu kada nam ponestaje vremena ako pregovore želimo završiti do 2007. godine", kazao je u današnjem Dnevniku Neven Mimica, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za EU.

Smatra da će se najteži pregovori voditi oko pet poglavlja: zaštite okoliša, poljoprivrede, slobodnog kretanja kapitala, slobodnog kretanja osoba te unutarnjih i pravosudnih pitanja.

"Kod poljoprivrede postoji pitanje kvota i direktnih plaćanja iz fondova EU, a Hrvatska bi se trebala izboriti da nakon ulaska u EU dobiva direktna plaćanja iz EU u visini od oko 40 posto onoga što dobivaju stare članice, e ne 25 posto koliko su dobile zemlje koje su nedavno ušle u EU", kaže Mimica.

"Po pitanju nekretnina i njihove prodaje strancima u pregovore bi trebalo ići s polazištem da su neka područja poput obale i poljoprivrednog zemljišta od posebnog interesa za Hrvatsku te tražiti izuzeća za njih. Moguće je čak tražiti trajno izuzeće u nekim segmentima, što znači da stranci ne bi mogli kupovati naše nekretnine", kaže bivši ministar za europske integracije.

Priznaje da ni prethodna Vlada u kojoj je bio nije uspjela izraditi analizu učinaka članstva u EU na hrvatsko gospodarstvo.

"Troškovi pristupanja mogu se procijeniti samo okvirno i iznose oko 5,8 posto BDP-a, dok je srednjoročna dobit samo nešto manja od toga. Teško je procijeniti koliki je postotak tvrtki koji bi propao, a koji bi uspio na tržištu EU", kazao je u intervjuu Dnevniku Neven Mimica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙