FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: SLOBODNA DALMACIJA: ROHATINSKI O FINANCIRANJU IZ INOZEMSTVA

ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska će u srednjoročnom razdobljuneprestano biti suočena s potrebom relativno visokog eksternogfinanciranja u iznosu od oko pet milijardi eura godišnje, kazao je zadanašnju Slobodnu Dalmaciju guverner Hrvatske narodna banke ŽeljkoRohatinski.
ZAGREB, 6. rujna 2004. (Hina) - Hrvatska će u srednjoročnom razdoblju neprestano biti suočena s potrebom relativno visokog eksternog financiranja u iznosu od oko pet milijardi eura godišnje, kazao je za današnju Slobodnu Dalmaciju guverner Hrvatske narodna banke Željko Rohatinski.

Pojasnio je da će toliko trebati za otplatu inozemnih kredita, kao i financiranje deficita tekućih transakcija platne bilance. No, to je, ocjenjuje Rohatinski, izdrživo u smislu iznalaženja tih sredstava na financijskim tržištima bez povećanja premija na rizik i bez negativnih utjecaja na inflaciju te dinamiku gospodarskog rasta od oko 4,5 posto godišnje.

"To, međutim, pretpostavlja vođenje rigorozne politike smanjivanja fiskalnog i deficita platne bilance. Tako bi se deficit konsolidirane opće države trebao kontinuirano smanjivati sa 6,3 posto u 2003. godini na oko 2,5 posto BDP-a u 2008., a deficit tekućih transakcija platne bilance sa 7,3 na manje od 4,0 posto BDP-a", kazao je u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji guverner Rohatinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙