FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 6. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 6. rujna 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SKOPJE

Do 2007. godine Hrvatska će biti spremna za punopravno članstvo u EU, što znači da će do tog vremena provesti sve poduzete reforme, a datum ulaska ovisi o odluci Unije, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader u razgovoru za makedonski dnevni list "Utrinski vesnik" od ponedjeljka uoči svog današnjeg posjeta Makedoniji.

Prema njegovim riječima, Hrvatska će do tog datuma ispuniti sve institucionalne i zakonske preduvjete koje prethode članstvu, a sam datum ulaska ovisit će o odluci EU-a odnosno svih njenih članica

Govoreći o pripremama za pregovore s Unijom, hrvatski premijer istaknuo je da će glavni pregovarački tim biti imenovan tijekom sljedećih 10 dana. Polazna točka je činjenica da će članstvo u EU Hrvatskoj donijeti niz prednosti, rekao je Sanader dodajući kako ne očekuje veće teškoće u pregovorima iako ima i pitanja kao što je poljoprivreda, koja traže veći angažman i napore.

SARAJEVO

Članovi udruga građana Bosne i Hercegovine koji su u razdoblju od 1992. do 1995. godine otpušteni s radnih mjesta u Hrvatskoj (UGOR-CROBiH) najavili su masovne prosvjede zbog navodnog ignoriranja njihovih prava za što odgovornim drže hrvatske vlasti, objavilo je u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjednik skupštine UGOR-CROBiH Sinan Hujdur izjavio je kako su netočne tvrdnje hrvatske ministrice pravosuđa i uprave Vesne Škare-Ožbolt da se ljudska prava u Hrvatskoj u cijelosti poštuju.

Oko šest tisuća članova udruge otpuštenih iz poduzeća u Hrvatskoj tvrde kako nisu uspjeli ostvariti prava koja im po zakonu pripadaju pa ni dobiti mirovine čak i kada su dobili odgovarajuća rješenja.

MOSKVA

Ruski tisak od ponedjeljka optužuje predsjednika Vladimira Putina i čelnike snaga reda, koji su bili "nevidljivi" tijekom cijelog trajanja otmice u Belanu, da izbjegavaju svoju odgovornost za smrt stotina civila.

Navođenje "al-Qaide i međunarodnog terorizma sada omogućuju svim vladama svijeta izbjegavanje odgovornosti za smrt svojih građana", piše dnevni list Komersant. Kao "da ruska djeca nisu mrtva zbog rata u Čečeniji koji traje deset godina, već zbog međunarodnog terorizma", nastavlja Kommersant.

"Bez sumnje odgovornost je na predsjedniku Putinu, šefu sigurnosnih službi (FSB) i ministru unutarnjih poslova", piše dnevni list Nezavisimaja Gazeta.

VARŠAVA

Poljske škole u ponedjeljak ujutro su minutom šutnje odale počast žrtvama otmice u Beslanu, javlja državni poljski radio.

Brojne poljske radio postaje također su na jednu minutu prekinule emitiranje programa.

Tijekom vikenda Poljaci su postavljali svijeće pred veleposlanstvo i ruske konzulate u Poljskoj u znak sjećanja na žrtve otmice. Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski izrazio je u subotu "duboku potresenost barbarstvom terorističkog čina čije žrtve su bile djeca u Beslanu".

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon će u ponedjeljak tijekom susreta predložiti ruskom ministru vanjskih polova Sergeju Lavrovu suradnju Izraela s Rusijom u antiterorističkoj borbi, priopćeno je iz izraelske vlade.

Ruski ministar vanjskih poslova stigao je u nedjelju u posjet Izraelu, gdje će se se sastati s izraelskim kolegom Sylvanom Shalomom, s predsjednikom Moshe Katzavom i šefom laburističke oporbe Shimonom Peresom.

Sharon je dan ranije u telefonskom pozivu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu izrazio podršku Izraela Rusiji. Sharon i Putin su također dogovorili "nastavak suradnje u području sigurnosti, obavještavanja i humanitarnim pitanjima", navodi se u priopćenju izraelske vlade.

DEN HAAG

Predstavnici 80 od 94 zemlje koje priznaju Međunarodni kazneni sud (ICC), prvi stalni sud nadležan za ratne zločine u svijetu, okupili su se u ponedjeljak u Den Haagu kako bi izglasali proračun Suda za 2005. godinu.

"Proračun će biti ključan jer ICC ulazi u operativnu fazu" otvaranjem dviju istraga, u Ugandi i DR Kongu, rekao je Medard Rwelamira, jedan od sudionika skupa. Za 2005. predlaže se proračun od 70 milijuna eura.

Međunarodni kazneni sud (ICC), sa sjedištem u Den Haagu, započeo je s radom 2002., a nadležan je za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene od tog datuma.

Konferencija će trajati do petka. Osim pregovora o proračunu, radne skupine radit će i na definiciji agresije te pitanju fonda za odštete žrtvama.

NAJAF

Iračke snage sigurnosti okružile su u ponedjeljak ured Moqtade al Sadra u šijitskom svetom gradu Najafu, rekao je jedan od Sadrovih suradnika.

"Iračka nacionalna garda i policija okružuju ured od jutra i pokušavaju ga zauzeti", izjavio je šeik Ahmad Shaibani.

On je precizirao da su Sadrovi suradnici spriječili ulazak iračkih snaga i upozorili su da to neće dozvoliti, osim ako dobiju naredbu velikog ajatolaha Alija Sistanija, najvišeg iračkog šijitskog dužnosnika.

NEW DELHI

Ministri vanjskih poslova Indije i Pakistana izjavili su u ponedjeljak da su postigli skroman napredak tijekom dvodnevnih pregovora s ciljem obnove mirovnog procesa ali su isto tako rekli da postoje velike razlike oko pitanja Kašmira.

"Čak i skroman napredak zaslužuje poštovanje", rekao je indijski šef diplomacije Natwar Singh dodajući da je New Delhi i dalje zabrinut zbog upada militanata iz Pakistana u indijski Kašmir.

"Prekogranični terorizam i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost i to sam ponovio ministru vanjskih poslova (Khursheedu Mehmoodu) Kasuriju", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Kasuri je ponovo istaknuo da indijska vojska u Kašmiru krši ljudska prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙