FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30

ZAGREB, 20. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati
ZAGREB, 20. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati

NAJAF

Radikalni islamski čelnik Moqtada al Sadr pozvao je u četvrtak pismom svoje pristaše, utvrđene u Alijevom mauzoleju u Najafu, da evakuiraju to zdanje, ali je odbio razoružati ih kao što zahtijeva iračka vlada.

"Morate što prije predati ključeve mauzoleja kako bi spriječili nevjernike da uđu na to sveto mjesto", piše u pismu upućenom "dragoj braći u mauzoleju imama Alija", koje je potpisao Sadr.

Zbog intezivnog bombardiranja Sadrovog ureda u Najafu za sada tamo nije bilo moguće provjeriti vjerodostojnost pisma.

Američki tenkovi se nalaze 200 metera od mauzoleja.

NAJAF

Intenzivno zračno bombardiranje je u četvrtak navečer potresalo stari grad Najaf gdje su se utvrdili pobornici radikalnog šijitskog šefa Moqtada Sadra.

Američki zrakoplovi su nadlijetali to područje dok je odjekivala i pucnjava teškog topništva na položaje Mehdijeve vojske.

Ti su sukobi izbili nekoliko sati nakon što je irački premijer Iyad Allawi uputio "posljednji poziv" radikalnim milicijama da predaju oružje i napuste sveti grad Najaf.

DAMASK

Sirija je u četvrtak podržala iranski poziv na hitan sastanak Iraku susjednih zemalja zbog zabrinjavajućeg stanja u šijitskom svetom gradu Najafu.

"Sirija, zabrinuta zbog stanja u Najafu, podržava poziv na sastanak iračkih susjeda", rekao je jedan dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u damasku.

Teheran je ranije pozvao na hitan sastanak iračkih susjeda. "Vrijeme je da susjedi Iraka pridonesu rješenju iračke krize", izjavio je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova Kamal Karazi.

BAGDAD

Minobacačka granata pogodila je krov američkog veleposlanstva u Bagdadu u četvrtak pri čemu su lakše ranjena dva američka člana osoblja, izjavio je glasnogovornik veleposlanstva.

Prema njegovim riječima, američki veleposlanik John Negroponte nije bio u Iraku u trenutku napada.

Američko veleposlanstvo u Bagdadu nalazi se u strogo čuvanoj "zelenoj zoni" u kojoj je smještena i iračka privremena vlada.

JERUZALEM

Čelnik glavne izraelske oporbene Laburističke stranke Shimon Peres pozvao je u četvrtak na održavanje prijevremenih izbora u Izraelu.

Peres, koji podržava plan povlačenja izraelskih snaga iz Gaze, smatra da premijer Ariel Sharon nema dovoljno političke potpore za provđenje plana povlačenja.

"Ne možemo povjeriti sudbinu Izraela u ruke 800-900 osoba kada vidimo da većina stanovnika (u anketama) jednoglasno podupire razdvajanje snaga (u Gazi)", rekao je Peres. "Zato je danas mišljenje laburističke stranke da treba sazvati nove izbore i dopustiti narodu da odluči", dodao je on.

Protivnici povlačenja iz Gaze u srijedu su na konvenciji vladajuće stranke, Likuda, izglasovali protivljenje ulasku laburista u vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙