FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 09.30 SATI

ZAGREB, 22. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 09.30sati:
ZAGREB, 22. kolovoza 2004.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 09.30 sati:

MOSKVA

Ruski predsjednik Vladimir Putin otputovao je u nedjelju u iznenadni posjet Čečeniji tjedan dana prije predsjedničkih izbora u maloj ruskoj republici na Kavkazu, opustošenoj ratom, javlja agencija RIA Novosti. Uz Putina su bili Ramzan Kadirov, sin preminula predsjednika, i čečenski ministar unutarnjih poslova Alu Alhanov, kojega podržava Kremlj i kojega se smatra favoritom uoči predsjedničkih izbora 29. kolovoza. Putinov posjet poklapa se s napadima u subotu navečer u Groznom na policijsku postaju i glasačka mjesta uređena uoči izbora u Čečeniji, u kojima se poginulo više osoba, kako javljaju ruski mediji.

KATMANDU

Maoistički pobunjenici napali su prefekturu na sjeverozapadu Nepala, bacili bombe na vladine urede, ubili najmanje jednoga vojnika i oteli šest policajaca, izvijestila je u nedjelju policija. Tisuću pobunjenika napalo je u subotu navečer Khalangu, glavni stožer sigurnosnih snaga u planinskom distriktu Jumla, rekao je glavni policijski inspektor Keshav Prasad Baral, napominjući kako je sukob trajao manje od šest sati te da se još ne zna točan broj žrtava. Maoisti su bombardirali uzletište i nekoliko javnih zgrada, među kojima i policijsku postaju.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon uputio je pismo vođi laburista Shimonu Peresu, u kojemu navodi da ga još želi uključiti u vladu, piše u nedjelju dnevnik Yediot Aharonot. "Odlučan sam u provedbi plana jednostranog povlačenja (iz pojasa Gaze) i širenja vlade, uključujući i laburističku stranku", napisao je Sharon, koji je trenutačno na odmoru, unatoč tome što je konvencija Likuda glasovala protiv toga. Bez laburista Sharonova vlada nema većinu u parlamentu, u kojemu je 59 njegovih zastupnika naspram 120 otkad se ekstremna desnica pridružila oporbi u lipnju.

NAJAF

Jake eksplozije u nedjelju odjekuju u iračkome gradu Najafu, a oštre borbe između američkih snaga i snaga lojalnih šijitskom vođi Moqtadi al-Sadru izbile su nakon što su američki helikoperi bombardirali grad. Prema izjavama očevidaca u gradu se čulo više eksplozija, a televizijska postaja CNN objavila je da vatra gori u blizini džamije Imama Alije. Naoružani sljedbenici Moqtade al-Sadra već su više od dva tjedna opkoljeni u toj džamiji. Al-Sadrova najava da će povući svoje snage iz džamije pokrenula je novi krug pregovora, a al-Sadr inzistira na tome da džamiju preda predstavnicima šijitskog ajatolaha Alija al-Sistanija, a ne iračkoj vladi. Al-Sistani je pristao na tu ponudu iz bolničkog kreveta u Londonu, gdje je nedavno podvrgnut operaciji.

VARŠAVA

Poljski ministar obrane Jerzy Szmajdzinski "otputovao je u noći sa subote na nedjelju u Irak kako bi dobio uvid u političko i vojno stanje" u zoni pod poljskim zapovjedništvom, objavila je u nedjelju njegov predstavnik za tisak. Poljske snage u Iraku bile su zadnjih dana meta opetovanih napada u kojima su proteklog tjedna poginule tri osobe. Najnoviji napad dogodio se u subotu, pri čemu je ubijen jedan, a ranjeno šest vojnika u eksploziji automobila-bombe u okolici Hille na jugu Iraka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙