FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. SVIJET U 12,30 SATI

ZAGREB, 20. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 12,30 sati
ZAGREB, 20. kolovoza 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati

BRUXELLES

Članovi buduće Europske komisije okupili su se u petak ujutro na prvom neformalnom sastanku u Bruxellesu kako bi se bolje upoznali i pripremili za preuzimanje dužnosti 1. studenoga.

Dvadesetpet povjerenika buduće Europske komisije sastalo se u zgradi Charlemagne, pored Berlayemonta, povijesnog sjedišta Komisije, koje će u studenom ponovno otvoriti svoja vrata nakon 13 godina obnove i renoviranja.

Budući predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i njegova ekipa povjerenika razgovarat će i o "kodeksu ponašanja", koji će trebati poštovati članovi kolegija, o načinu odlučivanja u kolegijalnom tijelu te o pravilima odabira osobnih suradnika povjerenika.

NAJAF

Vodeći savjetnici radikalnog šijitskog klerika Moqtada al Sadra sastali su se u petak kako bi predali kontrolu nad svetim hramom u Najafu iračkom vrhovnom ajatolahu, izjavio je al Sadrov glasnogovornik.

"Izaslanstvo je trenutačno na sastanku sa savjetnicima (velikog ajatolaha Alije) al Sistanija kojima predaju ključeve džamije imama Alije", kazao je Ali al Sheibani.

"Predaja ključeva znači predaju uprave...vjerskim vlastima. Svi ćemo od sada biti obični ljudi koji ga posjećuju", kazao je al Sheibani.

Na pitanje znači li to da će pripadnici paravojnih postrojbi napustiti hram, al Sheibani je kazao: "Bilo koji pripadnik oružanih snaga koji želi ući u hram morat će svoje oružje ostaviti vani".

On je ipak ponovio da al Sadr odbija razoružati svoje pristaše.

MOSKVA/TIBILISI

Borbe u gruzijskoj republici južnoj Osetiji prekinute su u petak kada su se gruzijske postrojbe počele povlačiti iz zone sukoba, javlja agencija DPA pozivajući se na izjave očevidaca.

Prema istim izvorima, po prvi put u dva tjedna ne čuje se puščana paljba. Borbe između gruzijskih snaga i osetijskih boraca za slobodu su eskalirale u četvrtak.

Do četvrtka navečer gruzijske su postrojbe zauzele tri strateška položaja oko osetijskog glavnog grada Tskhinvalija (Činvali).

No, prema naredbi gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija kontrola nad tim područjem predana je mirovnim snagama koje čine ruski, gruzijski i osetijski vojnici.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon se obvezao da će provesti svoj plan povlačenja s pojasa Gaze unatoč porazu koji mu je u srijedu nanijela njegova stranka Likud, piše u petak list "Yediot Aharonot".

"Odlučan sam provesti plan razdvajanja i evakuirati do kraja iduće godine pojas Gaze i naselja sjeverno od Samarije (sjever Zapadne obale)", kazao je Sharon.

"Nastavit ću raditi ono što je dobro za narod Izraela kao što sam se obvezao: uspostaviti mir i sigurnosi", rekao je izraelski premijer.

To je prva Sharonova izjava nakon što su članovi Likuda glasovali protiv ulaska u vladu laburista što Sharon smatra neophodnim za ostvarenje povlačenja.

Bez potpore laburista Sharon nema većinu u parlamentu.

NEW DELHI

Najmanje 1.332 osobe su izgubile život u poplavama što su ih izazvale ovogodišnje monsunske kiše a uništeno je 1,44 milijuna domova, izjavio je u petak zamjenik indijskog ministra poljoprivrede Kanti Lal Bhuria.

On je, odgovarajući na pitanja zastupnika, dodao da je u poplavama stradalo i 4.192 grla stoke a opustošeno je i šest milijuna hektara obradivih površina.

Poplavama je najteže pogođena sjeverna indijska država Rajastan

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙